Managed hosting door True

HP vervangt bestuurders die Hurd wegstuurden

 

Hewlett-Packard (HP) haalt de bezem door zijn bestuur. In totaal worden vier bestuurders weggestuurd. Het viertal was in augustus 2010 nauw betrokken bij de beslissing om algemeen directeur Mark Hurd weg te sturen. Het technologiebedrijf heeft inmiddels vijf nieuwe bestuurders voorgedragen. Zoals Meg Whitman, de voormalige ceo van eBay, en Pat Russo, die eerder leiding gaf aan Alcatel-Lucent.

De beslissing van HP om vier directeuren weg te sturen is een nasleep van de rumoerige verlopen beslissing in augustus 2010 toen HP ceo Mark Hurd werd weggestuurd. De vier bestuurders die het veld moeten ruimen zijn Joel Hyatt, John Joyce, Robert Ryan en Lucille Salhany. Ryan en Salhany hebben eerder het onderzoek geleid naar beschuldigingen van seksuele intimidatie aan het adres van Mark Hurd.

Hurd werd toen niks verweten, maar zijn declaratiegedrag was niet correct. Daarop moest hij vertrekken. Verder is de zaak tussen Hurd en voormalig HP-medewerkster Jodie Fisher (zie kader) onderling geschikt. Hurd ging kort daarop aan de slag als medebestuurder bij HP's rivaal Oracle. Hurd werd bij HP vervangen door voormalig SAP-ceo Leo Apotheker.


Vijf nieuwe bestuurders
De nieuwe bestuurders bij HP zijn Shumeet Banerji ( ceo Booz & Company), Gary Reiner (voorheen cio van General Electric), Patricia Russo, (voorheen ceo Alcatel-Lucent), Dominic Senequier, (ceo AXA Private Equity) en Meg Whitman, (voorheen ceo van eBay). Deze bestuurders worden door HP voorgedragen op de aandeelhoudersvergadering aanstaande maart 2011.

Sinds het vertrek van Hurd op 6 augustus 2010 is het onrustig rond megabedrijf HP. Zo zijn veel aandeelhouders van HP boos over het grote vertrekbedrag dat Mark Hurd heeft meekregen. In totaal heeft HP 53 miljoen dollar aan het vertrek van Hurd gespendeerd. De aandelen HP kelderden na het vetrek van Hurd met 8 procent.

Beurswaakhond
Eerder werd bekend dat Mark Hurd door de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) onder de loep is genomen. De SEC onderzoekt of Mark Hurd in mei 2008 bedrijfsgevoelige informatie over de overname van EDS aan een ex-werknemer heeft gelekt. Waarschijnlijk gaat het hier om de eerder genoemde Jodie Fisher, met wie Mark Hurd een nauwe relatie had.

De SEC neemt ook de declaraties voor onkosten die Hurd zou hebben gemaakt onder de loep. Volgens de Wall Street Journal wil de SEC nagaan of Hurd eventueel bewijsmateriaal achter heeft gehouden. HP zegt mee te werken aan het onderzoek van de SEC. Mark Hurd, de SEC en Oracle geven geen commentaar op de zaak .

Jodie Fisher werkte voor Hurd tussen 2007 en 2009. De SEC onderzoekt of Fisher wist van HP's plannen om EDS over te nemen, terwijl dat nog niet officieel bekend was. HP nam de dienstverlener over voor 13,9 miljard dollar. Fisher zou deze informatie hebben kunnen doorspelen waarmee aandelen zouden kunnen worden verhandeld. Hierbij zou sprake zijn van handel met voorkennis.

Jodie Fisher
De 40-plusser Jodie Fisher werkte voor films en tv-series zoals 'Age of Love' op televisiezender NBC. Daar was ze een van de 'Cougars', dames van 40+ die een klik probeerden te vinden met jonge mannen, de 'Kittens'. Cougar is slang voor een oudere vrouw die met jongere mannen uitgaat. Verder speelt ze in meer erotisch getinte films. Jodie Fisher, een gescheiden vrouw met een zoon, is verder werkzaam als 'vice president' bij een makelaar. Jodie Fisher komt uit Dallas, Texas.

Fisher heeft in een verklaring gezegd dat het niet haar bedoeling is geweest dat Mark Hurd HP zou moeten verlaten. Fisher benadrukt dat de relatie puur zakelijk was. Ze werkte voor Hurd als marketingmedewerkster op diverse locaties in Amerikaanse steden. Hurd zou hierbij voor 20.000 dollar niet correct hebben gedeclareerd. Hurd heeft de zaak met Fisher geschikt en heeft inmiddels aangeboden om het gedeclareerde bedrag aan HP terug te betalen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3751277). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.