Managed hosting door True

De 15 grootste ict-overnames van 2010

 

De grote ict-spelers lieten zich niet kennen dit jaar en strikten volop kleinere en grotere vissen in hun netten. Data News heeft de 15 - voor zover bekend - financieel grootste deals op een rijtje gezet.

De grootste en tegelijk opmerkelijkste overname van 2010 is die van McAfee door Intel. Wat wil een chipspecialist Intel met een securitysoftwarebedrijf als McAfee, hoorden we u toen mompelen. De redenering daar is dat Intel ten eerste zijn wagonnetje wil aanhaken aan de mobiele en consumententrein en ten tweede heel wat heil ziet in het gebruik van de security-technologie van McAfee in ingebedde systemen. Hoe het ook zij, Intel had er in elk geval 5,84 miljard euro voor over. Intel staat bovendien ook op een gedeelde achtste plaats met de overname van de draadloze divisie van Infineon, nog een verwijzing naar die mobiele strategie.

Er staan maar weinig Europese overnames in de lijst, maar de overname van het Amerikaanse Sybase door SAP was wel een kanjer, goed voor 4,4 miljard euro. Andere Europese deals zijn die van Nokia Siemens Networks, dat de mobiele netwerkpoot van Motorola kocht voor 930 miljoen euro en Atos Origin dat onlangs Siemens IT Solutions & Services opslokte voor 850 miljoen euro.

De nummer 3 in de lijst, de overname van 3Par door HP, zou dan weer normaal zo hoog niet gestaan hebben, ware het niet dat HP en Dell er twee weken lang een ongekende biedstrijd van maakten. Op een bepaald moment volgden de biedingen elkaar op met intervallen van 2 uur. HP haalde het uiteindelijk met een bod van 2,4 miljard dollar (zo'n 1,82 miljard euro). Dell nam onlangs wel een andere storage-specialist, Compellent, over voor bijna 730 miljoen euro.

Naast HP, Dell en Intel lieten de grote namen IBM (onder meer Sterlin, Netezza en Unica), EMC (onder meer Isilon) en Oracle (onder meer ATG) zich niet onbetuigd in hun koopjesjacht.

En 2011?
De analisten Ernst & Young verwachten ook veel activiteit voor het komende jaar. De reuzen op de markt slokken kleinere nichespecialisten op om hun aanbod te verbreden. Bovendien hebben ze in de crisisperiode een oorlogskas opgebouwd die ze, nu de economie weer op gang komt, volop kunnen inzetten. In Europa wordt er veel verwacht van de grote spelers als SAP, Sage en Autonomy, maar zijn er wel meer twijfels door het lokale, instabiele economische klimaat.

De 15 grootste ict-overnames van 2010

1. Intel - McAfee: 7,68 miljard dollar - 5,84 miljard euro
2. SAP - Sybase: 5,8 miljard dollar - 4,4 miljard euro
3. HP - 3Par: 2,4 miljard dollar - 1,82 miljard euro
4. EMC - Isilon: 2,25 miljard dollar - 1,71 miljard euro
5. Attachmate - Novell: 2,2 miljard dollar - 1,67 miljard euro
6. IBM - Netezza: 1,78 miljard dollar - 1,35 miljard euro
7. HP - ArcSight: 1,5 miljard dollar - 1,14 miljard euro
8-9. IBM - Sterling: 1,4 miljard dollar - 1 miljard euro
8-9. Intel - draadloze divisie Infineon: 1,4 miljard dollar - 1 miljard euro
10. Symantec - securitypoot Verisign: 1,25 miljard dollar - 950 miljoen euro
11. Nokia Siemens Networks - mobiele netwerkpoot Motorola: 930 miljoen euro
12. HP - Palm: 1,2 miljard dollar - 912 miljoen euro
13. Atos Origin - SIS: 850 miljoen euro
14. Oracle - ATG: 1 miljard dollar - 760 miljoen euro
15. Dell - Compellent: 960 miljoen dollar - 730 miljoen euro

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3730760). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.