Managed hosting door True

CBS: economisch tij keert voor ict-markt

 

Na kwartalen van een dalende omzet, keert het tij voor de Nederlandse ict-markt. Zowel in de telecommunicatie, it- en informatiedienstverlening als de softwareontwikkeling werden hogere omzetten gedraaid. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over het derde kwartaal van 2010 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de Nederlandse markt voor software-ontwikkeling floreert. Er werd in deze markt 5,4 procent meer omzet gedraaid dan hetzelfde kwartaal in 2009. Sinds begin 2009 was deze branche in mineur en werden kwartaal op kwartaal negatieve cijfers genoteerd. Dieptepunt was het derde kwartaal van 2009 toen de omzet daalde met 9,9 procent. Na vijf kwartalen met dalende omzet, stijgt de omzet weer.

It- en informatiedienstverlening
Ook de it-dienstverlening had last van vijf kwartalen van negatieve omzetontwikkeling. Ook hier was het derde kwartaal van 2009 het absolute dieptepunt met een dalende omzet van 6 procent. Het derde kwartaal van dit jaar doet het met een omzetstijging van 2 procent een stuk beter.

Sinds begin van 2010 onderzoekt het CBS ook een gecombineerde categorie van it- en informatiedienstverlening. Na 3,6 en 3,1 procent negatieve omzetontwikkeling, scoort ook dit deel 2,0 procent positief.

Telecom
De markt die het tijdens de economische crisis het moeilijkst heeft volgens het CBS, is de telecommunicatiemarkt. Daar worden al sinds begin 2008 negatieve omzetresultaten genoteerd (met uitzondering van het vierde kwartaal van 2008 toen nog een kleine plus van 0,8 procent werd genoteerd).

In de Nederlandse telecom was het vierde kwartaal van 2009 het absolute dieptepunt. De omzet daalde toen met 8,5 procent. Nadat in negen van de tien kwartalen negatieve cijfers werden genoteerd, scoorde het derde kwartaal van 2010 een plus van 2,5 procent. Ondanks de plus is het resultaat nog wel lager dan het eikjaar 2005. De it-dienstverlening en de softwareontwikkeling scoren wel beter dan in 2005.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3729005). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.