Managed hosting door True

Meer overnames en fusies verwacht in 2011

 

Investering dollar groei

Ernst & Young schat dat de top-10 van wereldwijde technologiebedrijven eind juni 2010 ongeveer in totaal 290 miljard dollar in hun oorlogskassen hadden zitten

In 2011 neemt het aantal overnames en fusies in de it-sector toe. Zowel in Europa als in Noord-Amerika zullen grote bedrijven vooral niche-softwarebedrijven kopen. Nu de economie uit het dal begint te klimmen, neemt de omzet van grote technologiebedrijven weer toe. Daardoor hebben ze meer geld in de oorlogskas. Door de overname van bedrijven kunnen de grote it-leveranciers eindgebruikers meer diensten aanbieden.

Grote technologiebedrijven zoals IBM en Oracle kopen veel softwarebedrijven in nichemarkten op, meldt persbureau Reuters in channelinsider.com. Deze grote bedrijven hebben een goed gevulde oorlogskas die ze ook in 2011 gaan gebruiken om technologie van andere bedrijven op te kopen. Ze hopen met een breder portfolio klanten met krimpende it-budgetten beter te kunnen bedienen. Deze klanten gaan vaak langetermijncontracten aan waarin ze meer diensten afnemen. Dat levert hoge marges op.

Ernst & Young schat dat de top-10 van wereldwijde technologiebedrijven eind juni 2010 ongeveer in totaal 290 miljard dollar in hun oorlogskassen hadden zitten. Zo heeft Oracle de laatste zes jaar voor 42 miljard dollar aan overnames gedaan. Eind november 2010 had het 10,4 miljard dollar in de oorlogskas zitten.

De grote bedrijven hebben geleerd van de dotcomcrisis in 2000. Daarom heben ze tijdens deze crisis zoveel mogelijk kosten bespaard, zoals op werknemers. Hierdoor hebben grote it-bedrijven een financieel sterke positie. Dat duidt er volgens Ernst & Young op dat er in 2011 nog meer gaat gebeuren op het gebied van overnames. Kleine bedrijven zijn ook bereid om overgenomen te worden, omdat ze verder willen groeien, maar vaak niet het kapitaal ervoor hebben.

Europa
In de Europese it-sector worden in 2011 ook meer overnames verwacht, maar deze regio is nog niet helmaal uit de recessie. In 2010 is er bij elkaar voor 19,9 miljard dollar aan overnames gedaan. Dat is 7,5 procent meer dan in 2009, maar nog steeds minder dan in 2007, toen er in totaal voor 54,7 miljard dollar aan bedrijven is overgenomen, aldus datagegevens van Thomson Reuters. Naar verwachting zullen grote Europese it-bedrijven zoals SAP, Sage en Autonomy bedrijven overnemen waarmee ze hun dienstenaanbod en hun aanwezigheid op verticale markten, zoals financiële dienstverlening, kunnen vergroten. Zo heeft het Britse softwarebedrijf Autonomy 780 miljoen dollar opgehaald waarmee het mogelijk een Amerikaanse bedrijf kan overnemen.

SaaS en plm
Grote technologiebedrijven hebben ook interesse in bedrijven die software verhuren in plaats van verkopen. Deze bedrijven bieden software as a service (SaaS) en zijn verzekerd van een vaste en terugkerende omzet. Bedrijven hebben door de recessie de aankoop van nieuwe prijzige softwarepakketten uitgesteld. Maar ze huren wel software waar ze bijvoorbeeld maandelijks voor betalen.

Grote it-leveranciers hebben verder interesse in softwarebedrijven met een specialisatie, zoals product life cycle management software (plm). In deze markt vinden ook overnames plaats. Zo kocht het Zweedse bedrijf Hexagon het Amerikaanse Intergraph. Andere plm-leveranciers die door grote it-bedirjven overgenomen zouden kunnen worden zijn Aveva en Dassault Systems. Een andere mogelijke overgenamekandidaat is document management-leverancier Kofax.

Noord-Amerika
De echte grote overnames vinden plaats in Noord-Amerika. Zo kocht IBM de marketingsoftware van Unica. HP versloeg Dell in de overnamestrijd rond dataopslagspecialist 3Par. Analisten zeggen verder dat grote it-leveranciers bedrijven overnemen op het gebeid van business intelligence (bi), e-commerce en web diagnostics. Mogelijke overnamekandidaten zijn Open Text, CommVault, MicroStrategy en RightNow.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3727538). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.