Managed hosting door True

Siemens bijna grootste aandeelhouder Atos

 

Het Duitse technologiebedrijf Siemens wordt de op-één-na grootste grootaandeelhouder van ict-dienstenbedrijf Atos Origin. Siemens verwerft door uitgifte van nieuwe aandelen 15 procent belang in de Franse onderneming. Alleen durfinvesteerder PAI Partners heeft een grotere vinger in de pap en bezit ruim 21 procent. Siemens en Atos Origin sloten op 15 december 2010 een complexe miljardendeal, waarbij activiteiten, aandelen, geld en een uitbestedingsopdracht werden uitgewisseld.

Siemens krijgt ongeveer 12,5 miljoen aandelen van Atos Origin in handen. De aandelen worden nieuw uitgegeven en vertegenwoordigen een waarde van 414 miljoen euro, meldt een woordvoerder.

Verwatering
Door de uitgifte van nieuwe aandelen verwateren de belangen van andere aandeelhouders in de Franse onderneming. Zo ziet de grootste aandeelhouder, PAI Partners, zijn aandeel slinken van 25 naar 21,2 procent. De Franse investeerder kocht zich halverwege 2008 in Atos Origin in en werd meteen de grootste. Ook het percentage aandelen dat in bezit van particulieren daalt, van bijna 58 procent naar 49 procent.

De aandelenuitgifte is onderdeel van een complexe overeenkomst waarbij Atos Origin in totaal 850 miljoen euro aan Siemens betaalt voor het bedrijfsonderdeel Siemens IT Solutions and Services (SIS). Bovendien besteedt Siemens de komende zeven jaar zijn ict-infrastructuur en applicatiebeheer uit aan Atos Origin. Dat uitbestedingscontract heeft een waarde van 5,5 miljard euro. Zo'n 1750 SIS-medewerkers verliezen hun baan. Het is onbekend wat de gevolgen voor de Nederlandse markt zijn.

Splitsen en wippen
Atos Origin heeft een onstuimige relatie met zijn grootaandeelhouders. Halverwege 2008 verzetten de twee destijds grootste beleggers Centaurus Capital en Pardus Investments zich tegen het beleid van de directie. De hedgefondsen wilden het bedrijf splitsen en een groot deel van het management wippen. Uiteindelijk legden de partijen het conflict bij.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3721312). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.