Managed hosting door True

Atos koopt Siemens ICT en sluit miljardendeal

 

Ict-dienstverlener Atos Origin lijft de ict-divisie van het Duitse technologiebedrijf Siemens in voor 850 miljoen euro. Als onderdeel van de complexe financiële transactie neemt Siemens een aandeel van 15 procent in Atos Origin. Bovendien besteedt Siemens de komende zeven jaar zijn ict-infrastructuur en applicatiebeheer uit aan Atos Origin. Dat uitbestedingscontract heeft een waarde van 5,5 miljard euro en is volgens de partijen een van de grootste deals ooit.

Atos Origin en Siemens hebben een complexe constructie bedacht waarin niet alleen het eigendom van Siemens IT Solutions and Services (SIS) wordt overgedragen aan Atos Origin. In ruil voor SIS draagt het Franse ict-dienstenbedrijf een belang van 15 procent in Atos Origin (waarde: 414 miljoen euro) en converteerbare obligaties van Atos Origin ter waarde van 250 miljoen euro over aan Siemens. Bovendien ontvangen de Duitsers ongeveer 186 miljoen euro in cash van Atos Origin.

Uitbesteding
Tegelijkertijd hebben de twee bedrijven een contract gesloten waarbij Atos Origin de wereldwijde ict-infrastructuur en het applicatiebeheer van het Duitse concern gaat verzorgen. Het zevenjarige contract heeft een waarde van 5,5 miljard euro. De ict-infrastructuur en het applicatiebeheer van Siemens werd tot dusver verzorgd door Siemens IT Solutions and Services.

Siemens en Atos Origin gaan bovendien samenwerken op het gebied van gezamenlijke verkoop en productontwikkeling. Beide bedrijven investeren vijftig miljoen euro in de ontwikkeling van 'high-tech transactional services' en in de sectoren zorg, energie, transport of industrie.

Etalage
Siemens IT Solutions and Services staat al langere tijd in de etalage en was sinds oktober 2010 ondergebracht in een zelfstandige vennootschap. De bv kreeg de naam SIS GmbH en werd klaargestoomd voor overname.

De ict-divisie raakte de afgelopen jaren steeds meer uit de gratie van het Siemens-concern. De omzet ervan daalde de afgelopen twee jaar met meer dan een kwart. Bovendien werd SIS binnen Siemens gezien als een vreemde eend in de bijt, doordat hij als enige niet productgeöriënteerd is.

Ontslagen
Wereldwijd verliezen 1750 medewerkers van Siemens IT Solutions and Services hun baan als gevolg van de overname door Atos Origin. 650 daarvan bevinden zich in Duitsland. Het is nog onbekend wat de gevolgen zijn voor het Nederlandse personeel van SIS. In Nederland werken zo'n driehonderd mensen (230 fte) bij de divisie die is gevestigd in Zoetermeer en Den Haag. Wereldwijd heeft SIS ruim 30.000 mensen in dienst. In 2010 verloren al 4200 SIS-medewerkers hun baan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3719793). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.