Managed hosting door True

Rechter veroordeelt brandstichter Unit4

 

De rechtbank in Utrecht heeft een ex-medewerker van softwarebedrijf Unit4 veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar. De twintigjarige man stichtte begin juli 2010 op zijn laatste werkdag brand in de serverruimte van het Unit4-kantoor in Veenendaal. Door daarna de brand te signaleren, wilde de oud-werknemer indruk maken. HIj hoopte daardoor langer bij de automatiseerder te kunnen blijven werken.

Uit de uitspraak van de rechtbank blijkt dat de twintigjarige dader op 7 juli van dit jaar zijn laatste werkdag bij softwareleverancier Unit4 had. Hij werkte op het kantoor in Veenendaal, waar de accountancy-activiteiten van Unit4 zijn ondergebracht. De man wees een collega op een brandlucht en zwarte rook die onder de plafondplaten in de serverruimte vandaan kwam. De gealarmeerde brandweer was de brand snel meester, maar constateerde dat het vuur op de plafondplaten was aangestoken. Dankzij de vuurdovende folie om het isolatiemateriaal van de leidingen in de ruimte boven het plafond kon de brand zich niet verder ontwikkelen en bleef de schade beperkt.

Zenuwachtige indruk
De twintigjarige werknemer uit Ede gedroeg zich nogal zenuwachtig tijdens de bluswerkzaamheden en werd aangehouden voor ondervraging. Hij bekende de betreffende brand te hebben aangestoken. De man had een stukje plastic op een plafondplaat in de serverruimte gelegd en dit stukje met een brandende lucifer (merk: Safety matches/firelight) aangestoken. Het was zijn bedoeling dat zich een brandlucht zou verspreiden, zodat hij zijn werkgever daarop opmerkzaam zou kunnen maken. Hij hoopte als ontdekker van de brand indruk te maken en hierdoor langer bij Unit4 zou mogen blijven werken.

De verdachte bekende ook dat er door deze brandstichting gevaar ontstond voor het pand zelf, de personen die zich in het pand bevonden en de goederen in het pand.

Afgebrande lucifer
Uit psychiatrisch onderzoek bleek dat de brandstichter als minder toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. De rechter heeft hiermee in de uitspraak rekening gehouden. Uiteindelijk veroordeelde de rechtbank de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij een behandeling bij een forensisch-psychiatrische instelling ondergaan.

Uit de uitspraak blijkt dat de ex-werknemer 44 dagen in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Dit zou een zodanige indruk op hem hebben gemaakt dat hij nooit weer in een cel terecht wil komen. Saillant detail is dat hij na zijn vrijlating bijna al zijn inbeslaggenomen voorwerpen terugkreeg, met uitzondering van het doosje Safety-matches en een afgebrande lucifer.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3658291). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.