Managed hosting door True

Gekweld politiesysteem BVH kost 42,5 miljoen

 

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

De bouw van Basisvoorziening Handhaving (BVH), het pasingevoerde landelijke informatiesysteem van de politie, heeft tot nu toe 42,5 miljoen euro gekost. Dat betreft de initiële investering en projectkosten. Daarnaast kost het gekwelde systeem jaarlijks zes miljoen euro voor functioneel beheer en applicatiebeheer. Dat vertelt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens een debat met de vaste kamercommissie Veiligheid en Justitie. De bedragen zijn veel lager dan de vijfhonderd miljoen euro waarover sommige kamerleden het tijdens het debat hadden.

Opstelten wees er op dat hij geen totaalbeeld van de ict-kosten bij de politie heeft en dat de genoemde bedragen dus niet uitputtend zijn. 'Opleidingskosten en andere kosten zitten er niet in.' De bewindsman vraagt de algemene rekenkamer om de totale kosten voor ict mee te nemen in het onderzoek naar de problemen met het informatiesysteem BVH. Opstelten stemde eerder in het debat in met zo'n onderzoek.


Algemene rekenkamer
Minister Opstelten wil duidelijkheid over alle software- en organisatieproblemen die momenteel bij de politie bestaan, voordat hij een nationaal politiekorps optuigt dat de 26 korpsen vervangt. Het onderzoek moet achterhalen hoe de problemen rond het gekwelde politiesysteem BVH konden ontstaan, wie voor de problemen verantwoordelijk is en hoe een belastend rapport niet werd opgevolgd.

Het debat vond plaats als onderdeel van de begrotingsbehandeling van de politie. Op verzoek van enkele kamerleden ging het eerste deel van de behandeling over de berichtgeving in onder meer Computable en actualiteitenprogramma EenVandaag. Vlak voor de landelijke invoering van BVH concludeerden onderzoekers dat de software-architectuur zwak is door oude technologie en door de grote diversiteit in gekoppelde applicaties. Dat zou een reden zijn voor de vele klachten van gebruikers over toegenomen administratieve rompslomp.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3654518). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.