Managed hosting door True

'Cloud verandert rol systeembeheerder ingrijpend'

 

De opkomst van cloud computing verandert de rol van de systeembeheerder ingrijpend. De systeembeheerder gaat diensten beheren in plaats van systemen. Er zullen minder mensen nodig zijn, doordat het beheer van systemen voornamelijk centraal wordt gedaan door leveranciers van software, opslag of ontwikkelplatformen via cloud computing. Daarnaast vraagt cloud computing om andere vaardigheden. Beheerders moeten meer kennis van juridische zaken hebben.

Dat stellen Computable-experts tijdens een rondetafeldiscussie over cloud computing tijdens de ict-beurs Infosec in de Jaarbeurs Utrecht. Daar bogen de cto van Terremark Europe Kurt Glazemakers, ict-adviseur van KPMG Mike Chung en webarchitect Bram Veenhof van Microsoft zich onder andere over de vraag hoe cloud computing de rol van de systeembeheerder verandert.

Veenhof: 'De rol van de systeembeheerder verandert van het beheren van systemen naar het beheren van diensten, zeg maar van system administrator naar service administrator. Zijn rol wordt het beheersbaar maken van een samengestelde ict-omgeving die bestaat uit systemen in het eigen datacenter -al dan niet private cloud- gecombineerd met diensten van verschillende cloudleveranciers.'

Ook worden volgens de experts andere vaardigheden van de systeembeheerder verwacht. Een systeembeheerder zal zich naast het draaiend houden van de ict-apparatuur meer bezig houden met keuzes over de strategische inzet van ict. Naast het sleutelen aan machines moet hij meedenken over de strategie. Het gaat om deployment, het gebruik van specifieke software of applicaties, ict-toepassingen voor de uitvoering van specifieke processen.

Daarnaast doet de systeembeheerder er volgens de experts goed aan om zijn kennis van juridische zaken te vergroten. Opslag van bedrijfsinformatie buiten de muren van de organisatie heeft namelijk veel juridische haken en ogen.

Uitstervend ras
De experts denken daarnaast dat in de toekomst minder handen nodig zijn om de apparatuur te bedienen, doordat die apparatuur vaker buiten de bedrijfsmuren staat in centrale datacenters. Mike Chung van KPMG denkt zelfs dat de systeembeheerder in zijn huidige rol een uitstervend ras is, doordat het werk steeds meer wordt uitgefaseerd.

Het werk van de systeembeheerder zal volgens Chung vooral bestaan uit het onderhouden van koppelvlakken met de interne ict. Hij stelt dat het werk van de systeembeheerder aan de kant van de afnemer zal worden vervangen door contractbeheerders en juristen. Volgens hem is de rol van de lokale systeembeheerder is uitgespeeld.

Kurt Glazemakers van Terremark denkt dat de veranderende rol van de systeembeheerder sterk verschilt per geval. 'In het geval van SaaS verandert de rol van de systeembeheerder ingrijpend. Hij hoeft geen applicatiekennis meer te hebben, maar dient zich te focussen op de beschikbaarheid van de hardware en het netwerk. Bij Infrastructure as a Service (IaaS) is er minder verschil met zijn huidige rol.'

'Hij zal zich echter in veel mindere mate bezig hoeven houden met de virtualisatie-component', vervolgt Glazemakers. 'Daarnaast moet er bij IaaS en bij SaaS veel strakker op procedures worden aangestuurd om te voorkomen dat data op onveilige of onwettige plekken terechtkomt. Tevens zal er vanuit de bedrijfskant worden verwacht dat bij cloud computing de ict-afdeling geen vertragende factor meer vormt.'

Volgens de experts krijgen systeembeheerders ook steeds meer te maken met mondige gebruikers die, door eigen ervaringen met de afname van diensten via internet, ook op het werk willen gebruiken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3640514). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.