Managed hosting door True

Nokia neemt heft in handen bij Symbian

 

Mobieltjesfabrikant Nokia trekt de softwareontwikkeling van de veelgebruikte Symbian-besturingssystemen voor mobiele telefoons naar zich toe. De Symbian Foundation, jarenlang de grote aanjager van de ontwikkeling van het platform, heeft zichzelf daardoor nu een andere doelstelling opgelegd. De stichting gaat zich toeleggen op het verlenen van licenties voor Symbian-producten.

Dat heeft de Symbian Foundation bekendgemaakt aan de vooravond van zijn jaarlijkse gebruikersconferentie Symbian Exchange & Exposition (SEE).  Die vindt plaats in de Amsterdamse Beurs van Berlage op 9 en 10 november 2010.

Tegelijkertijd heeft Nokia zijn toewijding aan het platform herbevestigd. 'De door de Foundation aangekondigde veranderingen hebben geen gevolgen voor de plannen die Nokia heeft met zijn toestellen en zijn omzetdoelstellingen daarbij', laat het Finse bedrijf weten. 'Het platform draait op  honderden miljoenen smartphones en wij verwachten het ecosysteem rond Symbian ook in de toekomst te ondersteunen en innoveren.'


Mislukt
Symbian was tot 2009 ondergebracht in een eigen organisatie, waarin diverse fabrikanten deelnamen. Nokia kocht eind 2008 alle andere fabrikanten die deelnamen in Symbian uit en bracht de activiteiten onder in een stichting. Een paar maanden later werd de broncode van enkele versies beschikbaar gesteld als open source. Analisten van Gartner beschouwen dit besluit als mislukt.

Begin november 2010 maakte de Europese Commissie bekend elf miljoen euro te investeren in verdere ontwikkeling van de opensourcevariant van Symbian. Dit bedrag wordt verdubbeld tot 22 miljoen euro door een Europees consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen.

Het besturingssysteem wordt voornamelijk gebruikt in toestellen van Nokia, maar door de open broncode is het platform ook bruikbaar in smartphones van andere fabrikanten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3630425). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.