Managed hosting door True

Minister: ict-problemen politie zijn ernstig

 

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is bekend met de ict-problemen bij de politie en vindt ze ernstig. Er zijn verbeterslagen noodzakelijk en er moet meer aandacht komen voor beheer van de ict-systemen. Dat vertelt woordvoerder Karen Temmink van het ministerie naar aanleiding van een vernietigende analyse van de softwarekwaliteit van het nieuwe politieinformatiesysteem BVH (Basisvoorziening Handhaving).

Op woensdag 4 november 2010 publiceerden actualiteitenprogramma EenVandaag en Computable over een oud onderzoek naar de kwaliteit van het BVH-systeem. Hoewel daaruit bleek dat het systeem als geheel van zeer lage kwaliteit en slecht onderhoudbaar was, werd het kort nadien landelijk uitgerold. Inmiddels werken ruim vijftigduizend agenten dagelijks met het systeem.

Sindsdien klagen veel gebruikers over toegenomen administratieve rompslomp. Het vermoeden is dat vtsPN, de ict-dienst van de politie, weinig heeft gedaan met de conclusies en aanbevelingen uit het rapport. Geen van de betrokkenen kan of wil dit bevestigen.

Slagvaardigheid
Voorlichtster Temmink van het ministerie kan geen inhoudelijke reactie geven op de uitgelekte softwareanalyse. 'Besef dat de minister pas drie weken in functie is.' Ze verwijst naar een eerdere reactie die de voormalig minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken in juli 2010 naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin schreef de bewindsman te werken aan maatregelen om het computersysteem te verbeteren en de slagvaardigheid van de politie te vergroten.

De aanstelling van chief information officer (Aad Meijboom) en de oprichting van een intern interventieteam waren daarvan voorbeelden. Met de aanstelling van het nieuwe kabinet zijn de maatregelen uitgebreid met het plan om de 26 politiekorpsen samen te voegen tot één nationaal politiekorps. 'Je kunt je voorstellen dat het gemakkelijker is om voor één organisatie een centraal ict-systeem te ontwikkelen, dan voor 26 korpsen.'

Spoeddebat
Op 15 november 2010 behandelt de Tweede Kamer de begroting van de politie. Woordvoerster Temmink verwacht dat minister Opstelten tijdens dat overleg ingaat op de berichtgeving over de vermeende slechte kwaliteit van informatiesysteem BVH. Volgens Temmink is de kans klein dat voor die tijd een spoeddebat over het onderwerp plaatsvindt. SP-kamerlid Ronald Raak heeft daarop aangedrongen, maar ontbeert volgens haar daarvoor een meerderheid in de Kamer.

vtsPN, de ict-dienst die verantwoordelijk is voor de landelijk invoering van het systeem, wil nog niet reageren op de commotie over de opgeduikelde softwareanalyse.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3621776). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.