Managed hosting door True

Test: LogMeIn Free 4.1

 

LogMeIn Central is een cloudgebaseerde beheeroplossing die we een tijd geleden al hebben getest. LogMeIn Free is een daarvan afgeleide, gratis cloudgebaseerde remote access tool, speciaal bedoeld voor gebruikers die hun computer op afstand toegankelijk willen maken vanaf elke locatie. Door het gratis ter beschikking te stellen, hoopt LogMeIn klanten te lokken voor zijn commerciële bedrijfsoplossingen.

LogMeIn Central is een cloudgebaseerde beheeroplossing die we een tijd geleden al hebben getest. LogMeIn Free is een daarvan afgeleide, gratis cloudgebaseerde remote access tool, speciaal bedoeld voor gebruikers die hun computer op afstand toegankelijk willen maken vanaf elke locatie.

LogMeIn Free werkt zowel onder Windows als onder Mac OS. In feite wordt dan de trialversie van LogMeIn Pro2 geïnstalleerd, het commerciële remote access tool van LogMeIn, dat kan worden beheerd met het eerder besproken LogMeIn Central.

De trialversie heeft enkele beperkingen, zoals geen ondersteuning voor lokaal printen van documenten die zich op de client bevinden of het delen van bestanden en desktop met contacten. In de commerciële versie zit dat allemaal wel in. Die kun je dus ook centraal beheren met LogMeIn Central. Heb je dat allemaal nodig dan zul je de jaarlijkse abonnementskost van 52,95 euro moeten ophoesten, plus eventueel de kosten voor de beheertool LogMeIn Central. De eerste dertig dagen krijg je sowieso de volledige functionaliteit van LogMeIn Pro 2. Pas daarna worden bepaalde functies uitgeschakeld.

Firewall
LogMeIn gebruikt de standaard http-poort. Er hoeft dus niets gewijzigd te worden aan de firewall. Bovendien is het mogelijk computer(s) op afstand te besturen via elke recente webbrowser. Je surft gewoon naar de beveiligde website van LogMeIn. Die toont alle computers die bereikbaar zijn. Als de LogMeIn-software niet actief is, blijft het pictogram van de betreffende computer grijs. In het andere geval kleurt het blauw. Je klikt op het pictogram en dan wordt als nodig een universele Java-plug-in of plug-ins voor Firefox, Internet Explorer of Chrome geïnstalleerd. Het is overigens mogelijk een client op afstand te activeren, op voorwaarde dat die optie is ingeschakeld, dat de client Wakeup On LAN (WoL)-ondersteuning biedt en dat er een vast ip-adres wordt gebruikt.
Het verkeer tussen host en client wordt sowieso omgeleid via de servers van LogMeIn. De interface van de verschillende plug-ins ziet er hetzelfde uit. Wij hebben de prestaties overigens getest met de Firefox plug-in.


AES-encryptie
Aanmelden op de client-pc doe je met jouw gewone Windows- of Mac-wachtwoord. De verbinding zelf tussen client en server wordt door LogMeIn versleuteld met behulp van 256-bit AES-encryptie. Links verschijnt een menu met allerlei opties en rechts zie je jouw remote desktop. Het is mogelijk een lichtere versie van de interface te activeren, waarbij minder gebruikte opties uit het menu verdwijnen. De remote desktop wordt standaard volledig ingezoomd weergegeven, zodat hij op het scherm past van de pc waarmee je naar de desktop surft. Het is uiteraard mogelijk over te schakelen naar een volledige of gedeeltelijk gezoomde weergave. LogMeIn past de kleuren, resolutie en dergelijke automatisch aan aan de beschikbare bandbreedte, maar dit kun je handmatig overrulen.

Prestaties
De sessie start vrijwel ogenblikkelijk. Het scrollen van de Computable-voorpagina duurt zes seconden. Dit gebeurt even vloeiend als op onze lokale pc. Het downloaden van het testbestand vergt slechts 27 seconden. Deelconclusie
De gratis versie van LogMeIn is interessant voor wie een of meer van zijn eigen pc's op afstand wil besturen. Wil je ook anderen toegang geven dan dien je te investeren in de commerciële Pro 2 versie. LogMeIn werkt erg snel.

Productinfo
Product: LogMeIn Free & Pro2 4.1
Producent & Leverancier: LogMeIn Europe BV, Amsterdam, NL; +31 20 52 21 800 begin_of_the_skype_highlighting +31 20 52 21 800 end_of_the_skype_highlighting; www.logmein.nl
Adviesprijs: gratis voor Free versie; 52,95 dollar voor Pro versie.

Jozef Schildermans, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3620662). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.