Managed hosting door True

Fujitsu vernieuwt ict bij tankstations Shell

 

Fujitsu mag de hardware en software bij de pompstations van Shell vernieuwen. Ook neemt het bedrijf in negentien landen het beheer van de ict bij de tankstations op zich. Nederland hoort hier ook bij. Shell wil de ict wereldwijd door een beperkt aantal partijen laten uitvoeren. Daarnaast heeft het olieconcern nieuwe kassasystemen nodig in verband met de invoering van de internationale EMV-betaalstandaard in 2012. Uitzondering vormt Duitsland, waar Wincor Nixdorf de ict-leverancier is voor de benzinestations.

Het contract met Fujitsu loopt zeven jaar. De leverancier regelt de ict vanuit drie servicecentra in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het is voor Shell het eerste contract waarbij het ict-diensten voor tankstations in meerdere landen bij één hoofdaannemer belegt in plaats van diensten af te nemen bij verschillende leveranciers. Het olieconcern denkt hiermee een hogere graad van efficiëntie te bereiken en beheerkosten te kunnen reduceren.


EMV
De overeenkomst met Fujitsu geldt voor negentien landen, waaronder Nederland. Een woordvoerder van Shell was niet in staat verdere details te geven over de invulling van het contract. Volgens het Britse ict-vakblad Computing implementeert Fujitsu, als onderdeel van het contract, de komende drie jaar nieuwe betaalsystemen bij de pompstations. Daarnaast is de automatiseerder de komende zeven jaar verantwoordelijk voor het ict-beheer. Daarbij gaat het om de ict-controleapparatuur bij de pompen, de kassasystemen (pos: point of sale), de betaalkaartmachines en de backofficesystemen.

De vernieuwing van de hardware en software bij de pompstations is in een aantal landen, waaronder Nederland, nodig, in verband met de invoering in 2012 van de internationale betaalstandaard EMV (Europay Mastercard Visa) voor betalingen en geldopnames. Voor deze standaard moeten bankpassen zijn uitgerust met een chip met pincode. De bankkaarten met magneetstrip verdwijnen dan.


Status aparte
Opvallend is dat Wincor Nixdorf de deal met Shell niet heeft binnengesleept. Deze leverancier van financiële hardware-, software, en serviceoplossingen voor de bankwereld en de detailhandel sloot vorig jaar een vijfjarig contract met Shell voor het invoeren van een nieuw softwareplatform bij de 1300 Shell-stations in Duitsland. Daarmee beheert het olieconcern zowel de 'droge kant' - de winkel - als de 'natte kant', de benzinepompen en wasstraten, van de tankstations.

Volgens Wincor Nixdorf heeft de deal met Fujitsu geen effect op de strategische samenwerking tussen Shell en het bedrijf. Noch Shell, noch Fujitsu, noch Wincor Nixdorf kon aangeven waarom Duitsland voor de ict bij de tankstations een aparte status heeft binnen het olieconcern.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3563880). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.