Managed hosting door True

KPMG aast op Equaterra

 

Accountancy- en auditkantoor KPMG is in een vergevorderd stadium om uitbestedingspecialist Equaterra over te nemen. Momenteel loopt er een boekenonderzoek. Dit melden welingelichte kringen in de it-sourcing- en advieswereld. KPMG wil met de beoogde acquisitie de ict-adviespraktijk nieuw leven inblazen. Beide partijen zeggen van niets te weten.

Bij Equaterra werken wereldwijd zo'n 450 consultants die hoogwaardig ict-adviezen verstrekken aan overheden en grote bedrijven. In Nederland werken zo'n veertig mensen en houdt het bureau kantoor in Utrecht. Tot de Nederlandse klantenkring behoren onder andere Eneco, ProRail, Rijkswaterstaat, Vopak, Nuon, Wegener, Heineken, Maxeda en Van Gansewinkel Groep.

Groeistrategie
Eind augustus 2010 deed het gerucht al de ronde dat KPMG belangstelling heeft om de Amerikaanse sourcingsadviseur Equaterra over te nemen. Inmiddels blijkt er een due diligence te worden uitgevoerd, melden bronnen uit de it-sourcing- en advieswereld.

Woordvoerder Andy Bellm van KPMG zegt dat er geen sprake is van een overname. Ook Nico Boot, Europees directeur van Equaterra, wil niet ingaan op vragen hierover. Wel erkent hij dat Equaterra een duidelijke eigen groeistrategie had uitgestippeld. In 2007 nam het bureau nog de Britse branchegenoot Morgan Chambers over. Maar stelt Boot, 'met 450 consultants zijn we een relatief klein bedrijf, actief in een speciaal segment: sourcing.' Ter vergelijking: KPMG Nederland (omzet ruim vijfhonderd miljoen euro met zo'n vierduizend medewerkers) is onderdeel van het wereldwijde KPMG-netwerk met kantoren in circa honderdveertig landen met meer dan 135.000 medewerkers.

Opbouwen adviestak
Voor KPMG vormt Equaterra een belangrijke uitbreiding van de adviestak. Het accountancy- en auditkantoor is, net als andere grote bureaus zoals PriceWaterhousecoopers (PWC), Ernst & Young en Deloitte, op zoek naar manieren om de it-adviespraktijk weer op te bouwen.

In de periode 2000-2002 werden de grote accountants onder druk gezet om na de grote boekhoudschandalen in de Verenigde Staten een duidelijke scheiding aan te brengen tussen de consultancy- en accountancyactiviteiten. De schijn van belangenverstrengeling moest worden tegengegaan. Dat leidde tot diverse vervreemdingen, waarbij bijvoorbeeld Capgemini de adviestak van Ernst & Young overnam, Atos Origin delen van KPMG kocht en IBM zich ontfermde over de consultancydienst van PWC.

Audit en risk management
In de jaren erna bouwden de grote accountants de ict-dienstverlening ten dele weer op. Zo is KPMG sterk in risk management. Maar deze activiteiten schuren dicht tegen de auditdiensten aan. Om weer mee te spelen op de ict-adviesmarkt over onderwerpen als sourcing en governance, is een overname van een bureau met hoogwaardige ict-advisering, zoals Equaterra noodzakelijk.

'Maar', stelt een ingewijde, 'of de overname door KPMG doorgaat, hangt af van het boekenonderzoek. Dat is nog spannend, want Deloitte heeft al eens eerder met Equaterra gepraat over een inlijving. Die partij trok zich terug na de due diligence.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3537227). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.