Managed hosting door True

Wereldwijde diskstorage-markt groeit flink

 

De wereldwijde markt voor externe diskstorage-systemen is in het tweede kwartaal van 2010 flink gegroeid. Op jaarbasis steeg de omzet met 20,4 procent naar vijf miljard dollar. De totale markt voor opslag op harde schijven groeide met 20,7 procent naar 6,8 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog 5,6 miljard dollar. De totale capaciteit van het aantal verscheepte systemen met harde schijven groeide in het tweede kwartaal van 2010 met 54,6 procent naar 3645 petabytes. Dit meldt onderzoeksbureau IDC in zijn kwartaalrapport Worldwide Quarterly Disk Storage Systems Tracker.

Volgens Liz Conner, analist bij IDC, is de groei onder andere te danken aan het economisch herstel dat in de eerste helft van 2010 invloed had op de verkoop van  diskstorage-systemen. De markt voor externe diskstorage-systemen groeide wat eenheden betreft met 18,6 procent in de eerste helft van 2010 vergeleken met een jaar eerder. Klanten vinden het belangrijk om te investeren in disk storagesystemen, aldus IDC.

HP is marktleider in de totale markt voor diskstorage-systemen. Het bedrijf haalde een omzetgroei van 33 procent en heeft een omzetaandeel van 19,3 procent. Daarna volgen EMC, IBM en Dell.

Externe disk storage 

De meeste leveranciers zagen hun omzet in de markt voor externe diskstorage-systemen toenemen. Leverancier EMC, die zijn omzet met 40,6 procent zag stijgen, behoudt zijn koppositie in de markt voor externe diskstorage-systemen met een omzetaandeel van 25,7 procent. Daarna volgt IBM met een omzetaandeel van 13,6 procent. NetApp en HP hebben 11,4 en 11,3 procent omzetaandeel. NetApp deed overigens heel goede zaken, de omzetgroei was 55,3 procent. Dell staat op de vijfde plaats met 9,4 procent omzetaandeel. 3Par, dat door HP is overgenomen, heeft een omzetaandeel van 0,78 procent. Alleen Oracle zag in het eerste helft van 2009 zijn omzet met 11,3 procent dalen. Dat kwam doordat het bedrijf gestopt is met de wederverkoop van Hitachi Data Systems (HDS)-storage-producten, wat Sun voorheen deed. De nieuwe Exadata-dataopslagsystemen van Oracle/Sun lopen overigens wel goed, aldus IDC.

Open netwerk disk storage

De markt voor open networked disk storage (nas en open/iscsi san) groeide met 29,2 procent naar een omzet van 4,2 miljard dollar. EMC leidt deze markt met 28,9 procent. Op de tweede plaats staat NetApp met 13,6 procent. De open san-markt groeide met 21,8 procent. EMC leidt deze markt met 21,8 procent omzetaandeel. Daarna volgen IBM en HP met respectievelijk 15,9 procent en 14,8 procent marktaandeel. De nas-markt groeide met 51,1 procent. Ook hier is EMC marktleider, met 45,6 procent. Daarna volgt NetApp met 25,2 procent marktaandeel. De scsi san-markt maakte een omzetgroei door van 49 procent. Dell leidt deze markt met 32,9 procent. Daarna volgen HP, NetApp en EMC met respectievelijk 14,2, 13,4 en 13,3 procent.

Voorzichtig

De economische crisis had een flinke impact op verkoop de mid-range en high-end storage-systemen, aldus Amita Potnis, senior research analist Storage Systems bij IDC. Nu wordt er echter meer uitgegeven. In het tweede kwartaal nam de vraag naar mid-range opslagoplossingen toe met 30,5 procent. Deze systemen kosten gemiddeld 100.000 tot 250.000 dollar. Ook van de de high-end storage-systemen, die meer dan 250.000 dollar kosten, werden er meer verkocht. Er werden vooral nas- en san-systemen verkocht, respectievelijk 58,4 en 30,2 procent meer. IDC zegt verder dat er niet te vroeg moet worden gejuicht naar aanleiding van de recente groeicijfers. ‘De markt lijkt te kiezen voor een voorzichtige groei.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3504931). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.