Managed hosting door True

Ordina lijdt 9 miljoen verlies in eerste helft 2010

 

ordina

Ict-dienstverlener Ordina heeft in het eerste halfjaar van 2010 een verlies geleden van 9,1 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2009 noteerde het dienstenbedrijf nog een kleine winst van 0,4 miljoen. De omzet daalde met twintig procent naar 227,2 miljoen euro. De dienstverlener heeft last van de terughoudende vraag naar ict-diensten bij financiële dienstverleners, overheden en zorgverleners. Het bedrijf heeft voor 2010 een extra kostenreductie aangekondigd.

Het gaat om een besparingsronde van 5 miljoen euro. Die kostenreductie komt bovenop een in 2008 aangekondigde  besparingsronde. Het bedrijf kondigde toen aan 25 miljoen te willen besparen.

Ordina maakt ook bekend dat het zijn belang in dochterbedrijf Integer Groep verkoopt. De dienstverlener uit Nieuwegein had een belang van honderd procent in dat dienstenbedrijf.

Volgens Ordina is de Benelux momenteel de moeilijkste markt in Europa om ict-diensten aan de man te brengen. In een toelichting op de resultaten schrijft het bestuur: 'In de eerste maanden van 2010 waren klanten zeer voorzichtig met investeringen in grootschalige projecten en wilden zij vooral op korte termijn resultaat zien.' Ordina stelt dat door die terughoudendheid de vraag naar adviesdiensten en ict-diensten ten opzichte van de eerste zes maanden van 2009 verder is afgenomen.


Nieuw kabinet
Gekeken naar de verschillende markten, daalde de omzet vooral in de markt voor financiële instellingen het hardst. De inkomsten daalde met 28 procent tot 57 miljoen euro. De omzet uit de publieke sector inclusief zorg daalde met 21 procent naar 97,4 miljoen euro. De omzet uit klanten in de industriële sector daalde met 12 procent tot 72,8 mijoen euro.

Ordina zegt dat door de val van het kabinet en de lange kabinetsformatie de besluitvorming over overheidsinvesteringen in ict lang op zich laat wachten. Die opdrachten zouden volgens het bedrijf moeten aantrekken zodra overheden na de formatie knopen doorhakken over de inzet van automatisering bij bezuinigingen.

De omzet uit adviesdiensten daalde met 28 procent tot 39,1 miljoen euro. De omzet uit ict-diensten liep met een kwart terug tot 123 miljoen. De omzet uit de uitbesteding van applicaties daalde met twee procent naar 65,1 miljoen.

Lichtpuntjes
Het bedrijf ziet ook lichtpuntjes. Het omzetaandeel van langetermijncontracten is met 29 procent bijna op het gewenste niveau. Ordina heeft als doel voor de middellange termijn om 30 tot 35 procent van de omzet uit meerjarige contracten te halen.

Het bedrijf zegt dat de tarieven in het tweede kwartaal van 2010 gestabiliseerd zijn en de investeringsbereidheid van financiële dienstverleners toeneemt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3484011). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.