Managed hosting door True

Groene ICT hoeft niet duur te zijn

 

sparen

De aanschaf van groene ict-apparatuur lijkt op het eerste gezicht misschien duurder, maar levert op termijn kostenbesparingen op. Dat zeggen Computable-experts. Zo realiseerde Microsoft Nederland een kooldioxide-besparing van 12 procent door besparende maatregelen als zuiniger software, virtueel werken en minder gebruik van papier, aldus online strategy manager Peter de Haas van de softwareleverancier.

‘Verminderen van het energieverbruik is naast maatschappelijk verantwoord ook economisch zinvol. Je moet natuurlijk niet op de korte termijn voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Energiebesparing verdient zich terug over de jaren heen', zegt technisch directeur Hans Timmerman van EMC Nederland. Investeren in groen lijkt duur, zegt directeur Jos Struik van Dataccent. ‘Een aantal elementen van het groen leidt tot een grote uitgave vooral aan het gebruik, zoals met zonnepanelen of een urban turbine.' Maar met de stijgende energieprijzen is een dergelijke investering noodzakelijk, aldus de expert.

‘Door beter te kijken naar welke producten of diensten nu echt nodig zijn en die dan maatschappelijk verantwoord aan te schaffen, wordt alleen gekocht wat nodig', zegt infrastructuurarchitect Alex van Hout van Capgemini. Dat is vooral een kortetermijnbesparing: ‘Op de lange termijn maakt het de ict stabieler, zuiniger en doelgerichter.'


Specificaties
Onafhankelijk principal informatiekundig adviseur Steven van 't Veld ziet vooral voordelen bij het beter kunnen verwoorden wat de specificaties moeten zijn voor nieuwe software. ‘In de jaren tachtig waren we daarin zeer gevorderd. Er waren zelfs it-applicaties die deze soort specificaties automatisch om konden zetten naar werkende informatiesystemen. Die kennis en ervaring lijken we verloren te zijn.'

'Stel nu dat we de software krijgen waarmee we heel precies specificaties kunnen vastleggen, bij voorkeur met de mogelijkheid om daaruit software te kunnen genereren, dan is er steeds minder een reden om goedkope arbeidskrachten in het buitenland of nabije it-leveranciers in te huren om te realiseren wat we willen hebben', besluit Van 't Veld.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3422614). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.