Managed hosting door True

Belastingdienst legt beslag bij New Horizons

 

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De Belastingdienst Rijnmond heeft beslag gelegd op alle bezittingen van de New Horizons-vestigingen van ict-ondernemer Camiel de Clercq. De ondernemer heeft een belastingschuld van een half miljoen euro. Voor 1 juli 2010 is een executoriale verkoop gepland van de inventaris van de opleidingscentra. De Clercq drijft vestigingen onder de merknaam New Horizons in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Zwolle. Bij het bedrijf werken 29 mensen.

Het beslag door de Belastingdienst en de executoriale verkoop kwamen aan het licht tijdens een kort geding op 26 mei 2010 voor de rechtbank in Rotterdam. Het geding is aangespannen door de Amerikaanse franchiseorganisatie New Horizons, die eist dat De Clercq per direct stopt met het gebruik van de merknaam New Horizons. Daarmee is De Clercq volgens het bedrijf in overtreding doordat de franchiseovereenkomst op 24 april 2010 is opgezegd. Verder eist de onderneming de overdracht van het webdomein www.newhorizons.nl en het klantenbestand van het bedrijf. Bovendien zou De Clercq nog 380.000 euro aan New Horizons moeten afdragen.

Ondernemer De Clercq, tevens eigenaar van het softwarebedrijf CEA Systems in Capelle aan den IJssel, verdedigt zich met formeel juridische argumenten. Zo zou er volgens hem geen rechtsgeldige opzegging van het franchisecontract hebben plaatsgevonden en zouden juridische geschillen in de Amerikaanse staat Californië moeten worden uitgevochten en niet voor de Rotterdamse rechter. Bij het opstellen van het franchisecontract is door de partijen gekozen voor Amerikaans recht. Een betalingsachterstand van 80.000 euro wordt door De Clercq toegegeven, maar hierover is volgens hem een regeling getroffen.

Over de resterende 300.000 euro hebben de partijen een verschil van mening. Volgens New Horizons heeft De Clercq omzet buiten de boeken gehouden, om zo de franchise fee van in totaal 8 procent te ontlopen. Volgens De Clercq blijkt uit een interne audit, die nog zal worden bevestigd door een registeraccountant, dat de betalingsverplichting ten hoogste 27.000 euro beloopt. New Horizons zou het bruto omzetbedrag (ca. 300.000 euro) en de franchise fee (8 procent daarvan) met elkaar verwarren.


Smileys
Tijdens de zitting bleek dat De Clercq van plan is zijn opleidingscentra onder de merknaam New Horizons voort te zetten. De advocaat van het Amerikaanse New Horizons citeerde uit een e-mail die De Clercq op 28 april 2010 aan zijn medewerkers stuurde: " ... vanaf vandaag besparen wij de franchise fee, die wij kunnen investeren in ons bedrijf". Op die uitspraak volgden een aantal smileys.

De opstelling van De Clercq hindert volgens New Horizons de activiteiten van de nieuwe franchisenemer. Kort na de opzegging van het contract met De Clercq kocht investeerder Erik Boersma het recht New Horizons-vestigingen te openen in de gebieden waar De Clercq actief was. Boersma, die bij de zitting aanwezig was, zegt de ontwikkelingen rustig af te wachten.

De rechter doet uitspraak op 4 juni 2010.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3369356). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.