Managed hosting door True

Adviesbureau VKA lijft M&I/Kompas in

 

Verdonck, Klooster & Associates (VKA) heeft het adviesbureau M&I/Kompas uit Zoetermeer overgenomen. Met de overname krijgt VKA er expertise bij op het gebied van de (thuis)zorg en de woningcorporaties. VKA is werkzaam voor de publieke sector in Nederland, met name bij de centrale en decentrale overheid en de sectoren veiligheid, onderwijs en zorg. De naam M&I/Kompas zal uit de markt verdwijnen. Oprichter en directeur/grootaandeelhouder Rob Ruijtenberg zal na de overname als 'associate partner' en adviseur aan VKA verbonden blijven.

Het middelgroot adviesbureau M&I/Kompas is net als VKA gevestigd in Zoetermeer en houdt zich bezig met adviesverlening en projecten op het terrein van de informatievoorziening, digitalisering en strategische communicatie. De overname past in de groeiambitie van het 25-jarige VKA. Met de aanvullende competenties vanuit M&I/Kompas kan VKA een breder dienstenportfolio aanbieden.

Bij M&I/Kompas werken veertien man in loondienst en zijn er dertig 'associates'. VKA telt een soortgelijk aantal geassocieerden, maar heeft 125 medewerkers. Volgens directeur Wim Schimmel van VKA speelt voor M&I/Kompas mee dat door de overname de continuïteit van het bureau is gewaarborgd. 'Bureaus die in de publieke sector opereren, merken dat opdrachtgevers steeds meer zaken laten uitvoeren door grote partijen met een breed dienstenpakket. Vooral bij aanbestedingen speelt dit.'

Schimmel stelt dat kleine bureaus het hierdoor moeilijk krijgen en moeten nadenken hoe ze het schaalgrootte-probleem kunnen oplossen. Een overname door een grotere partij is dan een uitweg.


M&I-Groep

M&I/Kompas was lid van de M&I-Groep, waarvan ook M&I/Partners en M&I/Argitek deel uitmaken. Volgens Jan Houben, partner bij M&I/Partners, was M&I/Kompas een oude dochteronderneming die een aantal jaren terug juridisch op eigen benen kwam te staan, maar nog wel lid bleef van de groep.

Hij vindt de aansluiting bij VKA een logischer zaak dan bijvoorbeeld het opnieuw strakker aanhalen van de banden met M&I/Partners. 'Qua bedrijfscultuur lijkt M&I/Kompas meer op VKA dan op ons. Beide bureaus werken veel op detacheringsbasis. Bovendien deden ze al het nodige samen.' Bij de verkoop heeft M&I/Partners wel bedongen dat de naam M&I/Kompas verdwijnt om verwarring in de markt te voorkomen. Houben benadrukt dat M&I/Partners en M&I/Argitek (een deelneming) niet in de verkoop staan.


Verlate reactie

VKA zegt een bureau te zijn dat acteert op het snijvlak van organisatieontwikkeling, procesoptimalisatie en adequate inzet van informatietechnologie. In 2008 mislukte een fusie met Het Expertise Centrum (HEC), maar Schimmel benadrukt dat de overname van M&I/Kompas niet mag worden beschouwd als een verlate reactie hierop. 'Met het HEC is er een hecht samenwerkingsverband. We treden ook samen op in diverse mantelovereenkomsten.'

Behalve de overname van M&I/Kompkas heeft VKA heeft zich de afgelopen maanden versterkt door het binnenhalen van een aantal nieuwe adviseurs en experts. Schimmel: 'Wij hebben groeiambities. Onze primaire lijn is het groeien op eigen kracht door mensen aan te trekken. Maar een nieuwe overname sluit ik niet uit.' De VKA-directeur wil met name de positie van het kantoor in de zorgsector verstevigen. Uiteindelijk verwacht hij dat VKA zal groeien naar een personeelsbestand van circa 150 of 200 man. 'Voor een adviesbureau is het niet wenselijk om honderden mensen in dienst te hebben.'

Hij merkt dat de markt van adviesbureaus in beweging komt, met name in het overheidssegment. 'Bureaus praten veel met elkaar over de vraag hoe om te gaan met de eisen en wensen van klanten. Die willen bediend worden door partners met een breed dienstenpakket. Overigens hoeven gesprekken niet automatisch te leiden tot overnames of samenvoegingen. Het sluiten van een samenwerkingsverband en het samen optrekken in aanbestedingen kan ook een manier zijn om een sterkere positie te verkrijgen', aldus Schimmel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3353132). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.