Managed hosting door True

Greenpeace voert actie bij Dell

 

Actievoerders van Greenpeace houden 'een grote schoonmaak' bij het hoofdkantoor van Dell in Amsterdam. Met grote bergen schuim blokkeerden actievoerders maandagochtend 29 maart de hoofdingang. De actie wordt gehouden omdat Dell de streefdatum niet haalde waarop producten pvc-vrij zouden worden geleverd. Dell en Greenpeace onderhandelen intussen verder.

Klimmers hebben een enorm spandoek aan de gevel van het Dell-kantoor gehangen dat de hoogste baas van Dell oproept gif uit te bannen en alleen nog schone apparaten te maken. Dell beloofde eerder om de schadelijkste stoffen uit zijn elektronica te halen, maar kwam kortgeleden op deze belofte terug. 'Dell plant nu een nieuwe datum en praat daarover intensief met Greenpeace', aldus woordvoerder Simone Versteeg.

'Dell steekt bleek af bij concurrenten HP, Acer en Apple, die al wel computers verkopen zonder de schadelijkste gifstoffen', zegt Kim Schoppink, campagneleider groene elektronica van Greenpeace Nederland. 'Deze drie producenten willen het probleem echt aanpakken. Zij pleiten ervoor dat de Europese Unie het gebruik van de schadelijkste gifstoffen, pvc en broomhoudende vlamvertragers, voor alle producenten verbiedt. Dell houdt zich afzijdig. Het wil het groenste technologiebedrijf ter wereld worden, maar wordt door de concurrentie genadeloos in het hemd gezet.'

Er vinden in meerdere landen acties plaats tegen Dell. Greenpeace grijpt daarmee een cruciale bespreking aan tussen Michael Dell, de oprichter en algemeen directeur van het concern, en zijn medewerkers over duurzaamheid binnen het bedrijf. Dit overleg is het moment bij uitstek om serieus te besluiten giftige stoffen uit te bannen, vindt Greenpeace. 

De Europese Unie buigt zich dit jaar over het gebruik van gif in elektronica. Greenpeace wil dat vernieuwde wetgeving de toepassing van pvc en broomhoudende vlamvertragers in elektronica verbiedt. Verschillende producenten steunen zo'n verbod. Greenpeace wil dat ook Dell zich er publiekelijk hard voor maakt.

Dell zegt de actie geen strobreed in de weg te leggen. Dell-medewerkers kunnen door de actievoerders worden aangesproken en in discussie gaan, aldus Versteeg. Volgens haar zal Dell met Greenpeace een nieuwe datum afspreken om pvc-vrije producten op de markt te zetten. 'We werken aan een nieuwe planning.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3301948). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.