Managed hosting door True

Atos Benelux bespaart vooral door te snijden

 

Ict-dienstenbedrijf Atos Origin kon in de Benelux zijn winstgevendheid in 2009 alleen op peil houden door te snijden in zijn personeelsbestand en interne kosten, zoals voor vergoedingen, verzekeringen, marketing en communicatie. Dat verklaren woordvoerders van het bedrijf naar aanleiding van de jaarcijfers van de onderneming. Uit de cijfers blijkt dat Atos Origin vooral in de Benelux onderpresteert, maar daar wel zijn winstmarge verbetert.

Het toegenomen rendement in de Benelux schrijven de voorlichters voornamelijk toe aan besparingen op kosten voor marketing, communicatie, verzekeringen en vergoedingen. Die kosten namen met meer dan 17 procent af ten opzichte van 2008. De besparingsmaatregelen maken deel uit van het kostenreductieprogramma TOP, dat in het voorjaar van 2009 bedrijfsbreed werd ingezet.

Ontslagen
Een andere belangrijke maatregel is het schrappen van arbeidsplaatsen. In 2009 verloren 2950 mensen hun baan bij de Atos Origin-groep. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van de Benelux-organisatie. De voorlichters willen echter niet prijsgeven hoeveel medewerkers het bedrijf in Nederland of in de Benelux heeft wegbezuinigd. Ook in Spanje vielen in het kader van de bezuinigingsoperatie ontslagen.

Het TOP-programma richt zich ook op het verminderen van reiskosten en kosten voor huur-, lease-, onderhouds- en telecomcontracten. Veel van de maatregelen leiden pas in 2010 tot besparingen. Andere maatregelen, zoals strakker crediteurenbeheer, leverden ook in 2009 al veel op. Ook werden ongeveer drieduizend managers het afgelopen jaar getraind in technieken voor lean management. Daarbij leerden ze om op operationeel niveau beter leiding te kunnen geven.

Cyclisch
Vergeleken met 2008, daalde de omzet van de dienstverlener in de Benelux met 13,6 procent naar 997 miljoen euro. De operationele winst kelderde met 11 procent naar ruim 84 miljoen euro. De winstmarge verbeterde wel van 8,2 procent in 2008 naar 8,4 procent in 2009. Nergens daalde de omzet meer dan in de Benelux, vooral door het sterk cyclische karakter van de markt. Het bedrijf heeft hier veel adviesklussen, bijvoorbeeld in de financiële sector.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3259987). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.