Managed hosting door True

Exact kan omzet- en winstdaling nog niet keren

 

Crisis

Bedrijfssoftwarelevancier Exact draait tegenvallende jaarcijfers over 2009. Het bedrijf zag in het derde kwartaal van 2009 de dalende licentieomzet herstellen, maar die lijn zette zich in het vierde kwartaal niet door. De softwareleverancier uit Delft ziet over 2009 de omzet met 10,9 procent dalen tot 232,5 miljoen euro. De winst over het hele jaar komt uit op 33,8 miljoen euro. Dat betekent een daling van 8,1 procent ten opzichte van 2008.

De omzet uit licenties en diensten liepen beide met ongeveer een kwart terug in vergelijking met het jaar ervoor. Door flink in de kosten te snijden wist het softwarebedrijf de dalende omzet beperkt te houden. De leverancier verminderde de operationele kosten met 24,8 miljoen euro tot 186,8 miljoen euro. Dat is een daling van 11,7 procent en werd voornamelijk bereikt door in de personeelskosten te schrappen. In 2009 daalde het aantal medewerkers met 7 procent tot ongeveer 2200.

Ceo Rajesh Patel stelt dat de cijfers 'zoals verwacht teleurstellend zijn'. Toch zegt hij dat zijn bedrijf de gevolgen van de economische neergang beperkt heeft gehouden door al in 2008 maatregelen te nemen.


Bestaande klanten

Verder valt op dat Exact het vooral van bestaande klanten moet hebben. De omzet uit licenties komt voor 80 procent van bestaande klanten. Patel kondigde eerder al aan dat hij weinig nieuwe klanten verwachtte.

De omzet uit onderhoudscontracten bleef met 135,5 miljoen euro stabiel. Die omzet steeg zelfs licht (3,8 procent) maar dat is voornamelijk het gevolg van een prijsindexering op de onderhoudscontracten die in januari 2009 is ingevoerd.

De softwareleverancier heeft ook bij die bestaande klanten meer moeite om de software aan de man te brengen. Patel: 'Contracten die eerder door afdelingshoofden werden ondertekend moeten nu eerst langs het bestuur. We merken dat het langer duurt voor een deal rond is.'

'Bodem is bereikt

'Patel hoopt in de nabije toekomst ook een graantje mee te pikken van de groeiende investeringen in automatisering bij de overheid. In die markt heeft het bedrijf nu nog weinig klandizie maar volgens de algemeen directeur is de overheid op dit moment door de stimuleringsmaatregelen een interessante partij. Hij denkt dan vooral aan onderwijs en de gezondheidszorg.

Exact gelooft dat de effecten van de wereldwijde economische teruggang inmiddels de bodem hebben bereikt, maar verwacht dat de wereldwijde economie zich de komende 24 maanden slechts geleidelijk zal herstellen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3247484). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.