Managed hosting door True

2009: 12 grote overnameklappers

 

Deal

Groot, groter, grootst: in 2009 noteerde de ict-sector internationaal een flink aantal forse overnames. Grote concerns zoeken naarstig naar nieuwe afzetmogelijkheden of willen meer producten en diensten verkopen aan hun klanten. In Nederland was de markt eveneens volop in beweging, met de aangekondigde acquisitie van printerfabrikant Océ door het Japanse Canon als belangrijkste blikvanger.

De tien grootste fusies en overnames braken allemaal door de éénmiljarddollar-grens heen. Negen van de tien transacties zijn Amerikaans. Alleen Ericsson is een niet-Amerikaanse koper. Het Japanse Canon viel met zijn beoogde bod van 1,01 miljard dollar op Océ net buiten de top tien. Een andere opmerkelijke, Europees/Duitse getinte overname was die van IDS Scheer door Software AG ( ruim 480 miljoen euro).


Internationaal
1: Oracle koopt Sun Microsystems voor 7,4 miljard dollar
Doel: Oracle, leverancier van bedrijfssoftware, krijgt met Sun in een klap voet aan de grond in de wereld van hardware.

2: Xerox betaalt 6,4 miljard voor ACS
Doel: Xerox, leverancier van kopieermachines, printers en documentsystemen, wil door de inlijving van ACS groeien in de markt voor business proces outsourcing (bpo).

3: Dell koopt dienstverlener Perot Systems voor 3,9 miljard dollar.
Doel: Met de overname van het Texaanse bedrijf Perot Systems blaast computerbedrijf Dell nieuw leven in zijn aspiraties om een grote ict-dienstverlener te worden.

4: Cisco koopt videocommunicatiebedrijf Tandberg voor 3,4 miljard dollar.
Doel: Met de overname van Tandberg mikt Cisco op een uitbreiding van zijn portfolio van producten voor onderlinge samenwerking (collaboration) en een snellere invoering van dergelijke producten op de markt.

5: Cisco biedt 2,9 miljard voor Starent Networks
Doel: Netwerkleverancier Cisco zegt door de overname van Starent Networks klaar te zijn voor de volgend generatie multimedia-toepassingen voor mobiele apparaten.

6: HP lijft 3Com in voor 2,7 miljard
Doel: Voor automatiseerder HP betekent de inlijving van 3Com een uitbreiding van zijn Ethernet-switchingaanbod en een versterking van zijn datacenterstrategie.

7: EMC wint biedingstrijd om Data Domain met 2,1 miljard dollar
Doel: Met de oplossingen voor disk- en netwerkgebaseerde databeveiliging van Data Domain breidt EMC zijn nieuwe generatie disk-gebaseerde back-up en archiveringsoplossingen uit.

8: IBM neemt analysesoftwaremaker SPSS over voor 1,2 miljard dollar
Doel: het in een klap neerzetten van een stevige tak voor business analyse en business intelligence.

9: Emerson neemt Avocent over voor een bedrag van 1,2 miljard dollar
Doel: Met de datacenterproducten van Avocent breidt Emerson zijn portfolio uit van beheerproducten voor complexe it-infrastructuuromgevingen.

10: Ericsson koopt mobiele divisie Nortel voor 1,13 miljard dollar
Doel: De Zweedse telefoonmaker Ericsson versterkt zich met dit deel van Nortel op het vlak van cdma-infrastructuren (een standaard voor mobiele telefonie in Noord-Amerika) en de nieuwe mobiele breedbandtechnologie lte.

Nederland
In Nederland was de klapper van het overnameseizoen 2009 de beoogde acquisitie van printerfabrikant Océ door de Japanse concurrent Canon voor zo'n 730 miljoen euro (1,01 miljard dollar). Océ zal na de overname door Canon een aparte divisie vormen die wereldwijd verantwoordelijk is voor printen op grootformaat, commercieel printen en zakelijke dienstverlening.

Het hele jaar overziend straalt de overnamemarkt in Nederland op ict-gebied kracht uit. Dit in tegenstelling tot andere economische sectoren die droogvielen. In het eerste kwartaal bleef het aantal ict-transacties op peil, net als in het derde kwartaal, terwijl in het tweede kwartaal het aantal overnames, fusies en deelnemingen zelfs steeg. Dit blijkt uit de kwartaaloverzichten die Computable in samenwerking met Mazars Berenschot Corporate Finance uitbrengt. De definitieve cijfers van het vierde kwartaal zijn nog niet bekend, maar ook hier wijzen de eerste signalen op een dynamische periode (al speelt hier ook het seizoenseffect mee dat partijen hun transacties voor het einde van het jaar willen afronden).

Opvallend is dat het aantal transacties uit faillissementen beperkt bleef. Strategische overwegingen vormen voor veel bedrijven nog steeds de belangrijkste reden om een overname te doen. Daarnaast laten de investeringsmaatschappijen zich weer met participaties gelden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3205806). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.