Managed hosting door True

Omzet KPN lager door tegenvallers Getronics

 

Telecomconcern KPN boekt in het derde kwartaal van 2009 opnieuw minder omzet. Het grootste deel van de omzetdaling komt door tegenvallende resultaten van de bedrijfsonderdelen Getronics, dat voornamelijk werkplekdienstverlening levert en iBasis, leverancier van telefonie via internet. Vooral de zakelijke markt van KPN wordt geraakt door de slechte economische omstandigheden. Volgens het bedrijf zijn de gevolgen voor de consumentenmarkt gering.

In het derde kwartaal van 2009 behaalde Getronics exclusief de verkochte onderdelen een omzet en overige inkomsten van 485 miljoen euro. Dat is 9,2 procent lager dan in het derde kwartaal van 2008. De daling is volgens het telecombedrijf voornamelijk het gevolg van de verslechterde economie. In een toelichting op de cijfers schrijft KPN: ‘Net als in het tweede kwartaal van 2009 bleef onder zakelijke klanten de orderinstroom achter bij de verwachtingen. Zakelijke klanten stellen investeringsbeslissingen uit en reisden en belden minder. Dat heeft een drukkend effect op de omzet.' KPN stelt dat de marktaandelen in de zakelijke markt behouden bleven.

Versnelde reorganisatie
In het vierde kwartaal van 2009 zal KPN een eerder geplande reorganisatie versneld doorvoeren. Het gaat daarbij om rond de vijfhonderd arbeidsplaatsen. Het bedrijf maakt niet bekend waar die ontslagen vallen. 

Begin oktober 2009 werd bekend dat ict-dienstverlener Getronics 119 werknemers ontslaat. De ontslagen vallen binnen de business units Remote en Custom van de divisie Workspace Management Services (WMS).

KPN heeft sinds het begin van 2009 het aantal voltijdbanen met 2152 teruggebracht. Hiermee komt de personeelsreductie in Nederland sinds 2005 uit op 7352 voltijdbanen. Eind 2010 moet het kostenbesparingsprogramma afgerond zijn.

Verwachtingen ongewijzigd
De nettowinst van KPN steeg in het derde kwartaal van 2009 met 12 procent tot 395 miljoen euro. Dat komt hoofdzakelijk door een sterke daling van de operationele kosten. Die daalden met 13 procent door vermindering van arbeidsplaatsen kostenbesparingen en selectieve prijsverhogingen. KPN houdt voor heel 2009 vast aan eerder gestelde doelstellingen. De jaaromzet over 2009 komt naar verwachting uit tussen de 13,6 en 13,8 miljard euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3128165). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.