Managed hosting door True

Softwarepiraterij kost bedrijven 10,1 miljoen dollar

 

Bedrijven in de EMEA-regio hebben in de eerste helft van 2009 al voor meer dan tien miljoen dollar schade geleden doordat ze illegale software hebben gebruikt. Dat maakt de Business Software Alliance (BSA) bekend.

Het schadebedrag bestaat uit betaalde schadevergoedingen (3,4 miljoen dollar) en de noodzakelijke aanschaf van officiële licenties (6,6 miljoen dollar). Daarnaast moesten bedrijven kosten maken voor juridische bijstand. In Nederland was de schade voor bedrijven in de eerste helft van 2009 in totaal 299.546 euro.

"De BSA voert elke werkdag meer dan dertig rechtszaken in de EMEA-regio", zegt Sarah Coombes, Senior Director Legal Affairs bij de Business Software Alliance. "Wij maken er ons zorgen over dat zoveel bedrijven op dit moment de regels aan hun laars lappen door illegale software te gebruiken. Ze lopen risico op juridische en financiële consequenties die hun cashflow kunnen schaden."

Jacco Brand, voorzitter van het BSA comité in de Benelux: "In Nederland is het aantal zaken in het eerste halfjaar van 2009 relatief laag. Maar we zijn ontzettend actief in deze regio en we zien sinds kort weer een sterke toename van het aantal meldingen en concrete zaken die we momenteel onderzoeken. Hoe dit zich ook verder ontwikkelt, de BSA blijft in de Benelux zeer actief met voorlichting èn scherpe controles."

De BSA bereikte in juni 2009 zijn op een na grootste schikking in de EMEA-regio. Een Duitse onderneming was meer dan anderhalf miljoen dollar kwijt aan schadevergoedingen en licentiekosten. Deze schikking illustreert hoe ernstig de financiële consequenties van illegaal softwaregebruik kunnen zijn.

De BSA ontvangt wekelijks circa honderd tips over bedrijven die illegale software gebruiken. De tips komen van medewerkers en organisaties die zich zorgen maken over het illegale gebruik van software. De BSA staat open voor tips via zijn website www.bsa.org. Op deze site zijn ook tools en informatie beschikbaar over het verantwoord inzetten van software.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3030580). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.