Managed hosting door True

Sun zet datacenter-architectuur N1 uiteen

 

Sun Microsystems heeft zijn plannen voor de volgende generatie systeemarchitectuur voor datacenters, genaamd N1, onthuld. Dit initiatief was in juli al aangekondigd, maar details ontbraken.

N1 omvat het opzetten van een computer op basis van het netwerk, aldus Sun. De definitie van het ’systeem’ wordt hiermee breder getrokken dan de fysieke server. Sun stelt dat een computersysteem ook het netwerk, de opslagsystemen, en andere elementen in zich moet dragen. "Net zoals je tegenwoordig ook niet meer componenten als geheugen, processoren en i/o-systemen binnen een box (server - red.) apart bekijkt", zegt vice-president Steve MacKay, verantwoordelijk voor de N1-strategie.   MacKay schetste donderdag de plannen en tijdslijn in zijn toespraak op de Sun Network Conference in San Francisco. "Dit wordt geen odyssee die tien jaar in beslag neemt." N1 is namelijk gebaseerd op huidige technologie en de geleidelijke ontwikkeling daarvan, aldus de topman.   "Eind dit jaar brengen we de N1 virtualisatie engine uit. Daarmee zijn het netwerk, de computer en de opslag in een virtuele machine te combineren. En daarmee valt het prestatieniveau te meten." Deze software verschijnt voor Solaris, nog niet onthulde andere Unix-varianten, Linux en Windows, belooft MacKay. Ook zal Suns N1-software opslaghardware van verschillende fabrikanten ondersteunen.   "Midden 2003 lanceren we de N1 provisioning engine. Daarmee zijn de gewenste diensten te koppelen aan de virtuele machine. En in het vierde kwartaal van 2003 komen we met software voor het dynamisch automatiseren van beleidsregels voor de diensten op basis van de bedrijfsprocessen."   Sun wil zo de onderbezetting van huidige datacenters aanpakken. "Die zijn immers ingericht op het opvangen van pieken, en dat komt weer doordat de infrastructuur tot op heden niet flexibel genoeg was", stelt MacKay. Daarnaast zijn de bedrijfsprocessen vastgelegd op de fysieke dozen (servers en opslagsystemen - red.). Indien je je bedrijfsprocessen wilt wijzigen, moet je dus systemen toevoegen of fysiek veranderen."   N1 gaat dan ook uit van bedrijfsprocessen, de daarvoor beschikbare bronnen en de toewijzing daarvan. De software verzorgt daarna de daadwerkelijke verdeling van processorcapaciteit, opslagruimte en bandbreedte. "N1 is dus echt bedoeld voor systeembeheerders. In de behoeften van ontwikkelaars voorzien we met Sun One."   Jasper Bakker  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3018). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.