Managed hosting door True

FNV: weiger aangepaste Ordina-bonus

 

Vakbond FNV Bondgenoten adviseert zijn leden, die werken bij Ordina, om voor dit jaar niet akkoord te gaan met de aangepaste bonusregeling. Daarnaast adviseert de vakbond de werknemers te kijken naar de individuele arbeidsovereenkomst. 'Sommige werknemers hebben hun dertiende maand ingeleverd in ruil voor een variabele bonus. Voor deze werknemers kan de aanpassing vervelende gevolgen hebben', zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees. De dienstverlener zegt nog in gesprek te zijn met deze medewerkers over het aanpassen de regeling.

Ordina paste onlangs zijn bonusregeling aan. De oude regeling 'ademde niet genoeg mee met de markt'. In de nieuwe regeling houdt het bedrijf rekening met zijn bedrijfsresultaat. Als de onderneming verlies maakt, wordt de bonus niet uitgekeerd. De regeling wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009 aangepast. Voor 2010 wordt overlegd met de ondernemingsraad over een nieuwe regeling.

Van Hees vindt het 'not done' dat de dienstverlener midden in het jaar de spelregels veranderd. 'Daarnaast kunnen mensen hoogstens hetzelfde verdienen in vergelijking met de eerdere regeling. Ze kunnen nooit méér verdienen', zegt de vakbondsbestuurder.

Geen wettelijk verbod
Wettelijk gezien mag de dienstverlener de bonusregeling eenzijdig aanpassen, zegt advocaat Koos Weijers van het kantoor Sørensen, Weijers & Ko. Een wettelijk verbod tegen een eenzijdige wijziging bestaat niet, maar het is zeker niet echt netjes om dat midden in het jaar te doen met terugwerkende kracht tot begin 2009, vindt de advocaat.

Volgens artikel 7:6-13 van het Burgerlijk Wetboek mag een bedrijf zijn arbeidsvoorwaarden eenzijdig aanpassen als het bedrijf een 'dusdanig zwaarwichtig belang heeft, dat de belangen van de medewerkers daarvoor naar redelijkheid moeten plaatsmaken.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2999260). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.