Managed hosting door True

Bol.com gebruikt agile bij software-ontwikkeling

 

Webwinkel Bol.com gebruikt agile om nieuwe ict-toepassingen te ontwikkelen. De ict-afdeling van de webwinkel gebruikt sinds januari 2009 de methode scrum bij het ontwikkelen van nieuwe ict-systemen. Bij het in gebruik nemen van de methode kreeg het hulp van dienstverlener Xebia. 'We waren erg gecharmeerd van de snelheid waarmee je met agile applicaties ontwikkelt', zegt Huub Vermeulen, ad-interim ict-directeur van Bol.com.

Agile is een methode waarbij een project wordt opgeknipt in delen. Aan het eind van elk deel wordt een onderdeel van het product opgeleverd. 'Je werkt met een team van mensen aan een tastbaar ding', zegt Vermeulen. 'Ict komt hierdoor dichter bij de business.' Volgens hem zijn de gebruikelijke waterval-projecten overgedocumenteerd en nemen ze veel tijd in beslag. Vermeulen: 'De afstand tussen de business en ict neemt hierdoor toe.' Bol.com organiseert iedere vier weken een demo-sessie voor de betrokkenen.

De ontwikkelorganisatie bij de webwinkel is verdeeld in zeven teams die zich elk met een thema bezighouden. 'Deze thema's zijn gebaseerd op onze bedrijfsdoelstellingen', zegt Vermeulen. De online winkel implementeerde onlangs een nieuwe webtechnologie op zijn website. 'Dit was een groot project dat zorgde voor een tijdelijke structuur binnen de ict-organisatie. Hierna moest er toch weer met de oude structuur gewerkt gaan worden. De overgang naar agile heeft daarom na dit grote project plaatsgevonden', aldus de vervangend ict-directeur. Volgens hem verliep de overgang heel soepel. 'Het is positief om te zien hoe snel de ontwikkelorganisatie agile eigen gemaakt heeft. Het is nu ingeburgerd.'

Voordelen
Vermeulen ziet twee voordelen van werken met agile. 'De ontwikkelsnelheid is veel hoger en het is leuker om te doen dan een traditioneel project.' Hij kan niet zeggen hoeveel projecten de organisatie inmiddels op deze manier heeft uitgevoerd.

Dienstverlener Xebia hielp Bol.com bij de overgang. De dienstverlener verzorgde de trainingen en hielp bij het opstellen van de eerste planningen. Vermeulen: 'Ze liepen een aantal maanden mee en nog steeds raadplegen we ze, maar op een veel lagere frequentie. Het helpt om af en toe iemand zuiver naar een zaak te laten kijken.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2992942). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.