Managed hosting door True

Getronics neemt Pharmapartners geheel over

 

Getronics koopt het minderheidsaandeel (40 procent) van Alliance Unichem in Pharmapartners. Daarmee komt de zorgautomatiseerder geheel in handen van Getronics. De overige 60 procent is namelijk al in bezit van de KPN-dochteronderneming. Dit melden ingewijde bronnen.

Het dertig jaar oude Pharmapartners uit Oosterhout is een dochteronderneming van Getronics, met een minderheidsbelang van 40 procent van Alliance Healthcare, groothandel in geneesmiddelen. Nadat Getronics in handen kwam van KPN, leek het alsof het telecomconcern het belang in het bedrijf zou verkopen. Pharmapartners is ten slotte een softwarebedrijf voor huisartsen en apotheken en past eigenlijk niet in de kernactiviteiten van Getronics. Dat is het leveren van gestandaardiseerde ict-diensten op infrastructuurvlak.

De overname van het minderheidsbelang gaat terug op een afspraak uit 2001 die automatiseerder PinkRoccade, dat in 2005 in handen kwam van Getronics, maakte met Alliance. PinkRoccade nam toen het meerderheidsbelang van 60 procent in Pharmapartners van de groothandel over (zie kader). 

Pharmapartners gaat nu als volle dochteronderneming zelfstandig verder. Bij de zorgautomatiseerder werken zo'n 160 medewerkers. In 2008 haalde het bedrijf ruim 25 miljoen euro aan opbrengsten binnen. De winst bedroeg 2,5 miljoen euro. Hoeveel Getronics aan Alliance voor de aandelen betaalt, is niet bekend.

In het kort
Pharmapartners begon in 1979 als zelfstandige automatiseerder voor apothekers, huisartsen en specialisten. In 1996 kwam het in handen van Internatio-Müller, een handelsconcern dat zowel actief was in de industriële automatisering als het farmaceutisch groothandelen. Onder druk van aandeelhouders splitste dit concern zich in 2000 in Imtech en Interpharm, waar Pharmapartners onder viel.

Interpharm werd weer onderdeel van de panEuropese groothandel Alliance Unichem. In 2001 verkocht Interpharm een meerderheidsbelang van 60 procent aan Pinkroccade. Dat de zorgautomatiseerder namelijk voor 100 procent in handen was van een farmacieconcern, stond een onafhankelijk opereren in deze sector in de weg, was de gedachte hierachter.

In 2005 kocht Getronics op zijn beurt PinkRoccade, inclusief de Pharmapartners-dochter. Sinds oktober 2007 is Getronics in handen van KPN. Van het PinkRoccade-deel zijn in de tweede helft van 2008 delen verkocht aan Capgemini en TSS (dat de naam Pinkroccade is gaan gebruiken voor de divisies lokale overheid en zorg).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2984392). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.