Managed hosting door True

Getronics volgt afspiegelingsbeginsel niet

 

Niet alle veertienhonderd ontslagen bij Getronics vinden plaats op basis van het wettelijk vastgelegde afspiegelingsbeginsel. Ruim honderd medewerkers die bij Getronics Consulting moeten verdwijnen worden geselecteerd op basis van kwaliteit en inzetbaarheid. De vakbonden hebben hiermee ingestemd, omdat het niet om gedwongen ontslagen zou gaan. Zij zeggen Getronics scherp in de gaten te houden, omdat het bedrijf de grens van het toelaatbare opzoekt.

Bij Getronics Consulting verdwijnen 108 werkplekken. Deze ontslagen vallen buiten de adviesaanvraag die Getronics in april heeft gedaan bij de Centrale Ondernemingsraad (COR), zegt de voorzitter van de COR Jurriaan Phaff. Hierdoor is het volgens hem mogelijk dat mensen ‘met gebruikmaking van reguliere HR-instrumenten' worden ontslagen. Een woordvoerder van moederbedrijf KPN zegt echter wel dat 'de ontslagen bij Getronics Consulting vallen binnen de eerder gecommuniceerde getallen'. Dat betreft de veertienhonderd medewerkers die moeten verdwijnen bij Getronics om zestig miljoen euro per jaar te besparen. Bij inkrimping van het personeelsbestand om bedrijfseconomische redenen is het niet toegestaan mensen op basis van kwaliteitseisen te ontslaan. Eerder zei een woordvoerster van het bedrijf nog dat er alleen mensen boventallig verklaard worden op basis van het afspiegelingsbeginsel.

Huug Brinkers, bestuurder ict bij vakbond De Unie, zegt dat de vakbonden hebben ingestemd met het niet toepassen van het afspiegelingsbeginsel bij Getronics Consulting omdat daarmee mogelijk gedwongen ontslagen worden voorkomen. 'Nog voordat Getronics een adviesaanvraag over de reorganisatie heeft ingediend bij de COR heeft het management van Getronics Consulting aangegeven te kunnen inkrimpen zonder gedwongen ontslagen. Een deel van het personeel zou via natuurlijk verloop verdwijnen en een ander deel doordat iets kritischer naar de kwaliteit en inzetbaarheid van medewerkers gekeken zou worden.'

Bedrijfseconomische redenen
Wanneer een werkgever om bedrijfseconomische redenen personeel wil ontslaan mag volgens het Ontslagbesluit niet geselecteerd worden op kwaliteit. Hoewel vakbondsbestuurder Brinkers toegeeft dat het inkrimpen van het personeelsbestand van Getronics Consulting ingegeven is door bedrijfseconomische redenen zijn de vakbonden toch akkoord gegaan met selectie op basis van kwaliteit en inzetbaarheid.

Brinkers: 'Er is gesproken over vier tot zes extra beëindigingen van arbeidscontracten per maand. Het zou dan niet gaan om ontslagen maar om ontbinding van het arbeidscontract met wederzijds goedvinden. Wij hebben hiermee ingestemd omdat het alternatief was dat er 108 mensen in één keer zouden worden ontslagen. Maar we volgen het kritisch. Zodra bedrijfseconomische redenen worden aangevoerd als reden om een werknemer van Getronics Consulting te ontslaan handelt het bedrijf onrechtmatig. Een werknemer die niet instemt met zo'n ontslag en toetsing via de kantonrechter of het CWI aanvraagt heeft een heel sterke zaak.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2981777). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.