Managed hosting door True

ICT-opleiders maakten minder omzet in 2008

 

Ict-opleiders hebben last van de verslechterde economie. Uit cijfers van de Vereniging van Opleidingsinstituten voor Ict (VOI) blijkt dat de omzet van de 29 aangesloten opleiders flink is gedaald. In 2008 boekten de aangesloten opleiders een omzet van 98 miljoen euro. In 2007 werd er nog een omzet van 149 miljoen geboekt. De opleiders rekenden voor 2008 op een omzet van 165 miljoen euro. 'Deze voorspelling blijkt ver naast de werkelijkheid te zijn geweest', aldus de onderzoekers.

De leden van de VOI voorspellen voor 2009 een verdere daling van de omzet. Zij verwachten een omzet van 77 miljoen euro. Daarbij moet worden opgemerkt dat deze verwachting is gebaseerd op 21 leden. Een ict-opleider aangesloten bij de VOI maakte in 2008 een gemiddelde omzet van 3,9 miljoen euro. Voor 2009 wordt een gemiddelde omzet van 3,7 miljoen euro verwacht.

Volgens de onderzoekers is het positief dat de leden hun kostenpatroon aanpassen aan de veranderde marktomstandigheden. Toch was niet voldoende om de halvering van de totale winst te voorkomen. De winst van de opleiders kwam uit op 487.000 euro in 2008. In 2007 werd er nog 767.000 euro winst gemaakt.

Minder cursisten
Ook het aantal cursisten liep hard terug. Volgden in 2007 gemiddeld per opleider nog 8412 cursisten een ict-cursus, in 2008 waren dat er 6721. Voor 2009 wordt weer een stijging van het gemiddeld aantal cursisten verwacht, namelijk 7140. Volgens de vereniging zijn de leden 'enthousiast aan het werk om de boodschap dat opleiding juist nu belangrijk is onder de aandacht te brengen van potentiële en huidige klanten'.

Het merendeel van de cursisten kiest voor contactonderwijs, een leraar voor de klas. In 2008 volgden in totaal 118000 cursisten een dergelijke opleiding. Er waren 57000 studenten die kozen voor blended learning, een combinatie van online leren en contactonderwijs.

Het exameninstituut Exin liet begin dit jaar nog weten dat zij meer examens afnemen. 'In januari hebben wij over moeten gaan op examenzittingen op zaterdag omdat de examenzittingen op onze centrale examenlocatie gedurende werkdagen helemaal vol zijn', zei pr-manager Annemarie Bosschaart van Exin.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2980149). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.