Managed hosting door True

Gartner herziet definitie van cloud computing

 

Massaliteit is geen kenmerk van cloud computing, vinden analisten van Gartner. Het marktanalysebureau herziet daarom de definitie die het in 2008 gaf van de term cloud computing. De analisten redeneren dat clouds weliswaar schaalbaar zijn, maar dat schaalbaarheid niet automatisch impliceert dat rekenwolken enorm zijn. Het betekent alleen dat de omvang van rekenwolken kan toe- of afnemen. En omdat er niet of nauwelijks economische sancties staan op het wijzigen van die omvang, noemen ze de rekenwolken bovendien elastisch.

Gartner definieert cloud computing nu als ‘een computationele stijl waarbij ict schaalbare en elastische mogelijkheden biedt die worden geleverd als dienst aan externe klanten via het gebruik van internettechnologie'. Volgens het analysebureau is wolkrekenen het hype-stadium inmiddels voorbij en staat deze vorm van dienstverlening nu aan het begin van een inburgeringsproces.

Ook analisten van McKinsey kwamen in april met een definitie: ‘Clouds zijn hardwaregebaseerde diensten die reken-, netwerk- en opslagcapaciteit bieden.' Maar waar McKinsey drie kenmerken ziet van rekenwolken, ziet Gartner er vijf. Volgens eerstgenoemde is kenmerkend voor een rekenwolk dat het beheer van de hardware niet meer in handen is van de koper, dat de koper terugkerende kosten betaalt en dat de capaciteit van de infrastructuur zeer ‘elastisch' is, zowel naar beneden als naar boven.

Wolkigheid volgens Gartner
Gartner noemt de volgende vijf kenmerken, die tezamen volgens het marktanalysebureau een maat vormen voor de ‘wolkigheid' van een bepaalde dienst.

Gebaseerd op diensten
Klant- en leverancierbesognes zijn van elkaar gescheiden via een ‘service interface'. Die interface verbergt de implementatiedetails en maakt een geautomatiseerde respons mogelijk. De geleverde dienst is klaar voor gebruik, doordat de techniek ten dienste van de dienst staat, in plaats van andersom. Het niveau van dienstverlening moet objectief meetbaar zijn, via ict-resultaten zoals beschikbaarheid en responstijd.

Schaalbaar en elastisch
Wanneer de klant dat wil, kan de capaciteit van de dienst geautomatiseerd omhoog of omlaag worden bijgesteld. Een rekenwolk is daardoor schaalbaar en elastisch. Schaalbaarheid is een kenmerk van de onderliggende infrastructuur en softwareplatformen. Elasticiteit is een kenmerk van het economische model: het betekent dat het er niet of nauwelijks economische sancties staan op het veranderen van de hoeveelheid capaciteit die wordt afgenomen.

Gedeeld
Diensten delen een verzameling hard- en softwarebronnen. Ict-bronnen kunnen daardoor efficiënt worden benut, waardoor rekenwolken relatief goedkoop kunnen worden aangeboden.

Betalen per gebruikseenheid
Het gebruik van rekenwolken wordt geautomatiseerd bijgehouden om verschillende betalingsmodellen mogelijk te maken. Deze modellen zijn gebaseerd op gebruik in termen van bijvoorbeeld tijdseenheden of datahoeveelheden, niet op de kosten van de apparatuur.

Gebruik van internettechnologie
De dienst wordt geleverd gebruikmakend van internetformaten en -protocollen, zoals http, ip en Representational state transfer (REST).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2979094). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.