Managed hosting door True

Getronics zet ontslagronde in gang

 

Getronics heeft deze week zevenhonderd Nederlandse werknemers boventallig verklaard. Daarnaast raken, zoals in maart al werd aangekondigd, 250 buitenlandse collega's en 450 externe krachten hun baan bij de dienstverlener kwijt. De Centrale Ondernemingsraad (COR) ging afgelopen vrijdag akkoord met de in maart voorgestelde reorganisatie. Wie snel instemt met zijn ontslag krijgt een maand extra salaris mee.

De dienstverlener kondigde in maart aan wereldwijd tien procent van de veertienduizend banen te schrappen. De dienstverlener wil hiermee zestig miljoen euro op jaarbasis besparen. Er werd een adviesaanvraag ingediend bij de Centrale Ondernemingsraad. Die verklaarde zich hiermee vrijdag 5 juni mondeling akkoord.

De zevenhonderd krachten die op de afvloeiïngslijst staan zijn dinsdagavond gebeld en uitgenodigd voor een gesprek op woensdag met hun manager en een vertegenwoordiger van de HR-afdeling. Zij zijn, volgens een woordvoerster van het bedrijf, direct vrijgesteld van alle werkzaamheden. Donderdag 11 en vrijdag 12 juni houdt Getroncis informatiebijeenkomsten voor het ontslagen personeel in Apeldoorn, Amersfoort, Eindhoven en Nieuwegein.

Zo netjes mogelijk

'Er is geen goede manier om mensen te ontslaan', zegt de woordvoerster, 'maar we hebben geprobeerd het zo netjes mogelijk te doen. Omdat we een beursgenoteerde onderneming zijn moesten we iedereen op vertrouwelijke wijze informeren. Daarom hebben we het voltallige personeel gevraagd zich dinsdagavond tussen zeven en acht telefonisch beschikbaar te houden.'

Huug Brinkers, bestuurder ict bij vakbond De Unie, zegt de indruk te hebben dat Getronics zorgvuldig werkt bij de reorganisatie. 'Mensen die boventallig verklaard zijn en vinden dat ze onterecht op de lijst gezet zijn kunnen zich verweren, er zijn maatschappelijk werkers aanwezig en mensen die snel akkoord gaan met hun ontslag krijgen een extra maand salaris mee.' De vakbond heeft woensdag 10 juni een circulaire verspreid onder zijn leden. Een aantal leden van de bond meldde zich dinsdagavond al met de vraag om bijstand in de ontslagprocedure.

Telecomconcern KPN nam Getronics over in oktober 2007 en bracht onder meer de verkoopafdeling voor de zakelijke markt onder bij zijn nieuwe dochterbedrijf. In het sociaal plan van het bedrijf was oorspronkelijk afgesproken dat ontslagen personeel van Getronics herplaatst zou worden bij KPN, maar dit bleek niet haalbaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2969919). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.