Managed hosting door True

Virtualisatietool Microsoft steunt concurrenten

 

Microsofts platform SCVMM voor het beheer van gevirtualiseerde omgevingen, werkt niet alleen met zijn eigen hypervisor Hyper-V. De software kan ook worden gebruikt in combinatie met de hypervisors van de concurrenten VMware en Citrix. Andersom is dat niet het geval. Dat concluderen testers van Data Test Lab, die voor Computable diverse virtualisatiebeheersystemen onder de loep namen. Een hypervisor is een softwaretoepassing die wordt gebruikt voor het opzetten en aansturen van virtuele sessies.

'De verrassing voor ons in deze test is dat Microsoft de concurrentie ondersteunt, maar andersom niet', schrijven de testers in hun rapport. 'De beheeromgeving van Microsoft kan VMware ESXi en XenServer hypervisors beheren alsof het Microsofts eigen Hyper-V is.' De softwaregigant uit Redmond gaat er volgens de testers wel vanuit dat elke vreemde hypervisor zijn eigen opslag verzorgt. 'Het beheren van een VMware ESXi met SCVMM2008R2 lukt in elk geval prima, dat hebben we zelf uitgeprobeerd', meldt Data Test Lab. SCMM2008R2 is de kortgeleden uitgebrachte tweede versie van Microsofts beheertoepassing System Center Virtual Machine Manager.

Migratie
De testers haasten zich om er bij te melden dat SCVMM alleen kan migreren tussen geclusterde hosts. 'Dat is veel beperkter dan bij de concurrentie.' Het migreren van gevirtualiseerde omgevingen is wel mogelijk met de beheermodules VMware Virtual Center en Citrix XenCenter.

Bij eerstgenoemde kun je zowel handmatig als volautomatisch virtuele machines verhuizen tussen ESX-hosts, aldus het testrapport. Dat doe je bijvoorbeeld om de werklast over meerdere servers te verdelen of om een haperende virtuele omgeving te herstarten op een fall-backsysteem. Ook XenServer biedt volgens de testers 'een hypervisor met ondersteuning voor verplaatsing van werkende virtuele machines.'

Beste koop
De testers concluderen dat Citrix XenServer 'zonder enige twijfel de beste koop' is. 'Je krijgt een mengeling van eigenschappen van Microsofts en VMwares oplossingen, maar dan echt en geheel gratis.' Daarbij moet worden vermeld dat ze testten met de voorlaatste versie van VMware ESXi en dat in de recente versie 4.0 een aantal minpunten uit de test zijn opgelost.

Conclusie van de testers
De verrassing voor ons in deze test is dat Microsoft de concurrentie ondersteunt, maar andersom niet. De beheeromgeving van Microsoft kan VMware ESXi en XenServer hypervisors beheren alsof het Microsofts eigen Hyper-V is. Alleen onderling migreren van VM's is niet voorzien. De standalone hypervisor is de omvangrijkste van de drie.

VMware biedt een zeer goed presterend geheel, maar loopt momenteel wel wat passen achterop de concurrentie: geen 64-bit hypervisor en geen usb of audio in de VM's. Citrix XenServer is zonder enige twijfel de beste koop. Je krijgt een mengeling van eigenschappen van Microsofts en VMwares oplossingen, maar dan echt en geheel gratis inclusief het centraal beheer, de hoge beschikbaarheid en de 'levende' migratie van VM's. Ook hier geen audio in de VM's (maar wel usb), al zegt Citrix dat dit wel in versie 5.1 beschikbaar komt.

Bron: Computable-testrapport 'Citrix, Microsoft en VMWare in het strijdperk'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2964001). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.