Managed hosting door True

‘Resellers spelen cruciale rol bij wan-optimalisatie'

 

Voor resellers die verstand hebben van wan-optimalisatie gloort een prachtige mogelijkheid aan de horizon om op diverse manieren marge te maken, aldus Paul de Goede van Juniper.

Bedrijven willen weer vat krijgen op het dataverkeer in hun wide area network. Dat is volgens Brecht Seurinck, country manager Benelux bij Ipanema, de achterliggende reden voor de snel groeiende markt van WOC's (wan optimization controllers). "De directe aanleiding kan het uitrollen van een nieuwe applicatie zijn, zoals spraak of beeld over het netwerk, vernieuwing van een lopend wan-contract met een telecomaanbieder, een verandering in de it-architectuur (bijvoorbeeld als gevolg van serverconsolidatie of desktopvirtualisatie) of een organisatorische verandering vanwege de overname van een ander bedrijf", licht Seurinck toe.
Paul de Goede, channel manager van Juniper, voegt eraan toe dat de grootste aanjager het centraliseren van applicaties is en het feit dat deze applicaties steeds meer web-enabled worden. "We willen allemaal altijd toegang tot data hebben - ook op afstand of mobiel - en dat is alleen mogelijk als we de applicatieperformance vergroten."

Advisering
Jerome Waaldijk, territory manager Benelux van Blue Coat, is het wel eens met de applicatieversnelling als drijfveer. "Maar dan moet eerst worden vastgesteld welke applicaties er in gebruik zijn op het netwerk, hoe belangrijk die zijn en hoeveel bandbreedte ze afzonderlijk gebruiken. Dan pas valt te beslissen welke gegevens geoptimaliseerd moeten worden en welke het belangrijkst zijn voor een organisatie. Bedrijven hebben namelijk steeds vaker netwerkverkeer dat buiten de organisatie om gaat, bijvoorbeeld ssl-versleuteld verkeer, multimediale bestanden of een SaaS-systeem."
De rol van de reseller noemen de leveranciers cruciaal. In de woorden van Waaldijk: "Resellers zijn uiterst belangrijk voor een succesvolle implementatie van wan-optimalisatie. Zij zijn het beste ingericht en voorbereid om klanten te adviseren over de juiste oplossing, die de beste functies combineert voor applicatieoptimialisatie voor de unieke situatie van hun klant. Bedrijven vragen vaak om systemen die een deel van hun infrastructuur kunnen versnellen. Een goedopgeleide reseller kan dan ook vragen stellen over andere applicaties op het netwerk. Of een reseller kan een netwerkanalyse aanbieden om te waarborgen dat het geleverde systeem niet alleen voldoet aan de verwachtingen van de klant, maar deze zelfs overtreft."
De Goede zei het al: er zijn diverse manieren om geld te verdienen. "De reseller moet onderzoek doen, kan consultancy verkopen, marge op het product maken en omzet halen uit de complete onderhoudscyclus. Sommige partners verkopen de producten als beheerde dienst voor een periode van drie tot vijf jaar, zodat er een vaste stroom van inkomsten ontstaat. Onze producten zijn uiterst geschikt om in te zetten als beheerde dienst en hebben ter ondersteuning een eigen beheertool."

Functionaliteit
Waaldijk meldt dat niet alleen op het vlak van applicaties, maar ook op het gebied van functionaliteit de nodige kennis van resellers wordt verwacht. "Min of meer in volgorde van belangrijkheid moet eerst gekeken worden of het gaat om object- of bestandscaching. Als het volledige bestand gecached kan worden, is de levering ogenblikkelijk en de besparing voor de bandbreedte nagenoeg honderd procent. Dan is protocol-optimalisatie aan de beurt. Veel huidige protocollen zijn erg inefficiënt over wan-koppelingen. Dan kijken we naar byte caching; het zoeken naar en gebruiken van tokens om zich herhalende patronen in gegevensstromen te identificeren. Compressie speelt een rol; actieve compressie voorafgaand aan verzending over het wan. En ten slotte bandbreedtebeheer. Dan gaat het om prioriteiten instellen per applicatie, gebruiker, enzovoorts."
Seurinck voegt nog een aspect toe waarmee de reseller rekening moet houden, een aspect dat specifiek is gekoppeld aan Ipanema. "Wij hebben een wereldwijde aanpak. We nemen het volledige netwerk in ogenschouw, terwijl anderen de neiging hebben per locatie te kijken. Dat betekent dat onze partners deze wereldwijde aanpak en onze strategische overwegingen moeten ondersteunen. We verwachten ook van ze dat ze in staat zijn de behoeftes van hun klanten over de langere termijn te begrijpen. En natuurlijk moeten ze goed thuis zijn in onze oplossingen. Wij geven de voorkeur aan een partner die een paar mensen kan vrijmaken om op hoog professioneel niveau met ons mee te denken, boven een partner die zijn energie spreidt over heel veel onderwerpen."

Ietwat anders
Citrix heeft een ietwat andere benadering, omdat dit bedrijf zijn wortels heeft in server based computing en derhalve de applicatie als uitgangspunt ziet. "Wij zien wan-optimalisatie als een onderdeel van een totaaloplossing voor application delivery", zegt Andreas van Wingerden, manager systems engineering Benelux bij Citrix. "Application delivery dient end-to-end plaats te vinden van server naar client, waarbij wan-optimalisatie een middel is om de applicatie over het netwerk positief te beïnvloeden. Wij hebben voor het netwerk een productlijn ontwikkeld die bijdraagt aan een optimale overdracht van applicaties van delivery center naar eindgebruiker. Hiervoor worden zowel traditionele technieken gebruikt, zoals caching en compressie voor netwerk- en applicatieprotocollen, als specifieke acceleratietechnieken voor streaming en hosted applicaties. Deze technieken worden ingezet om de eindgebruikerservaring en bedrijfsprocessen positief te beïnvloeden."
Typisch aan Citrix is ook de ICA (Independent Computing Architecture), die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld voor server based computing. Citrix biedt ICA-acceleratie om bijvoorbeeld de gebruikerservaring binnen een XenApp-omgeving (het open virtualisatieplatform van Citrix) nog verder te optimaliseren.
Van Wingerden legt uit dat er een verschil is tussen application traffic management en application delivery. "Om met het laatste te beginnen: dit richt zich op de volledige keten van applicatie, server, netwerk en client. Soms wordt deze term misbruikt voor alleen netwerkoptimalisatie", stelt hij. "Traffic management richt zich op het transportdeel van de applicatie en is een onderdeel van application delivery. Dit draagt voor een deel bij aan de gebruikerservaring en een optimaal bedrijfsproces. Traffic management is net zo belangrijk als server management en desktop management. Daarom ook pakken wij al die drie aspecten aan."

Groeimarkt
Allen zijn het erover eens dat wan-optimalisatie een groeimarkt is. De Goede: "Volgens Gartner groeit deze markt in 2012 naar negen miljard dollar over alle sectoren."
Waaldijk: "De voordelen van wan-optimalisatie zijn evident en dat stuwt zeker de groei in de markt. In het afgelopen kwartaal realiseerde Blue Coat in de EMEA-regio een omzetstijging van 38 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. We zien dat er in vrijwel alle marktsegmenten interesse is en kansen zijn. Zolang de klant maar twee of meer kantoren heeft, medewerkers die thuis- of telewerken en om betere prestaties van applicaties vragen. Of ze willen eenvoudigweg de kosten van het wan verminderen."
Seurinck: "De markt is zeker actief. De huidige economische situatie is daar mede debet aan, omdat je met minder geld meer kunt doen. Er is nauwelijks verschil tussen de marktsegmenten: alle organisaties hebben immers dezelfde noodzaak om de gebruikerservaringen te versterken, prestaties te verbeteren en kosten te verminderen."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2955828). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.