Managed hosting door True

Opsplitsing is nog steeds Nortels plan

 

De noodlijdende netwerkleverancier Nortel zoekt nog altijd naar mogelijkheden om de organisatie op te splitsen. Elk van de vier bedrijfsonderdelen wordt klaargestoomd om op eigen benen te staan. Dat meldt algemeen directeur Mike Zafirovski in het verslag over de eerste drie maanden van 2009. De verschillende maatregelen leidden in deze periode echter nog niet tot verbetering van de financi├źn. Er werd een verlies van 244 miljoen dollar geboekt.

De Canadese leverancier probeert de bedrijfsonderdelen Carrier Networks, Metro Ethernet Networks, Enterprise Solutions en de joint venture LG-Nortel zo veel mogelijk verticaal te integreren als keten van onafhankelijke bedrijven. 'We nemen de noodzakelijk stappen om er zelfstandige ondernemingen van te maken', zegt Zafirovski.

'Hierdoor krijgt Nortel de meeste flexibiliteit bij het bepalen van de uiteindelijke weg voor elk van de businesses.' Bovendien kunnen de bedrijfsonderdelen daardoor beter reageren op veranderende eisen uit de markt en kunnen ze hun klanten beter bedienen, redeneert de topman.

Kwartaalverlies

Ondanks de verschillende maatregelen is de financiële situatie van het Canadese bedrijf in het afgelopen kwartaal niet verbeterd. De omzet daalde met 37 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Er werd een verlies van 244 miljoen dollar geboekt, waarvan ongeveer de helft te wijten is aan de opdrogende orderportefeuille bij LG Nortel. In de eerste drie maanden van 2008 noteerde Nortel nog een winst van 129 miljoen.

Verschillende bedrijfsonderdelen staan in de etalage. Er blijkt in de markt veel interesse te zijn voor sommige onderdelen. De applicatie delivery divisie werd in februari 2009 verkocht aan de Israëlische branchegenoot Radware en bedrijven als Nokia Siemens, Avaya en Siemens Enterprise Communications hebben ook interesse getoond in onderdelen van Nortel. Bovendien broedt een investeringsmaatschappij op een plan om delen van Nortel en Motorola samen te voegen tot een nieuwe mobieltjesfabrikant.

Financiële situatie

Het besluit tot decentralisatie en verzelfstandiging is ingegeven door de slechte financiële situatie van Nortel. In 2008 boekten de Canadezen een nettoverlies van 4,6 miljard euro, een verzesvoudiging van het verlies van het jaar daarvoor. Dat leidde in januari 2009 tot surseance van betaling, onder meer voor de activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Deze maatregel werd kortgeleden verlengd tot 30 juli.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2946812). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.