Managed hosting door True

Wankele banken treffen ICT-sector

 

De instabiele situatie in de financiële sector treft Nederlandse ict-dienstverleners relatief harder dan hun buitenlandse collega's. Bedrijven als Logica en Pecoma moeten vooral om die reden in Nederland mensen ontslaan.

Nederlandse ict-dienstverleners hebben meer last van de malaise in de financiële sector dan hun collega's in het buitenland. Dat komt doordat banken en verzekeringsmaatschappijen in ons land een relatief belangrijke sector vormen en hun ict bovengemiddeld vaak uitbesteden. Als de financiële organisaties verkouden zijn, dan niezen de automatiseerders als eerste.

Uit een inventarisatie blijkt dat veel dienstverleners de afgelopen maanden te maken kregen met teruglopende orders, voor een groot deel uit de financiële sector. Klanten houden hun hand op de knip en stellen nieuwe investeringen zo lang mogelijk uit.

Wel en wee
Een bedrijf dat last heeft van de financiële malaise, is Pecoma. Algemeen directeur Simon de Koning vertelt dat zijn bedrijf voor het grootste deel afhankelijk is van het wel en wee in die sector: ‘Zeventig procent van onze klanten zit in de financiële dienstverlening. Omdat het daar de afgelopen maanden heel slecht gaat, was het een kwestie van tijd voordat wij daar ook een tik van zouden krijgen.'

Kortgeleden moest De Koning dan ook besluiten om zeventig van de 360 medewerkers te ontslaan. Hij vertelt dat zijn bedrijf in het laatste kwartaal van 2008 nog de beste kwartaalcijfers ooit boekte. ‘In januari liep het echter al erg terug en vooral vanaf februari zet de verslechtering in.'

Bovengemiddeld afhankelijk
Ook de Brits-Nederlandse automatiseerder Logica merkt dat zijn Nederlandse activiteiten bovengemiddeld afhankelijk zijn van klanten in de banken- en verzekeringswereld. In vergelijking met andere landen waar het concern actief is, is de Nederlandse tak volgens de directie extra vatbaar voor wankelende banken.

Mede als gevolg daarvan boekte het bedrijf in het eerste kwartaal van 2009 elf procent minder omzet in Nederland, terwijl internationaal de omzet juist met datzelfde percentage groeide. Het bedrijf heeft inmiddels besloten om in Nederland driehonderd medewerkers te ontslaan.

Volledig uitbesteed
De Nederlandse financiële sector maakt relatief veel gebruik van ict-dienstverleners. Zo heeft ruim twintig procent van de banken en verzekeraars hun werkplekbeheer volledig uitbesteed. Bij de overheid is dat tien procent en bij andere sectoren ligt het percentage tussen de vier en vijf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2942019). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.