Managed hosting door True

SP2 van Office 2007 ondersteunt ODF en PDF

 

Met de tweede grootschalige software-update van kantoorpakket Office 2007 kunnen documenten zonder plug-in worden geopend en opgeslagen in de open formaten PDF en ODF. Gebruikers kunnen servicepack 2 (SP2) sinds 28 april downloaden van de site van Microsoft. Doordat de leverancier de twee bestandsformaten tot dusver niet in zijn programma's integreerde, kwam Microsoft regelmatig in aanvaring met overheidsinstellingen.

Na installatie van het tweede servicepack kunnen gebruikers van kantoorsoftwarepakket Office 2007 documenten openen en opslaan als PDF en ODF. Het servicepack voor veelgebruikte programma's als Word, Excel en Powerpoint is sinds 28 april te downloaden van deze website van Microsoft.

Het is voor het eerst dat het softwarebedrijf de twee documentformaten direct opneemt in zijn programma's. Voorheen ondersteunde Microsoft Office de formaten alleen met behulp van een plug-in. Het niet volledig ondersteunen van ODF en PDF was in het verleden vaak een twistpunt tussen Microsoft en bijvoorbeeld overheidsinstellingen die een voorkeur voor open formaten hebben. Ook lag de softwareleverancier hierover meer dan eens overhoop met de Europese Commissie.

ODF en PDF
ODF, ofwel Open Document Format, is een open documentstandaard dat door veel andere softwareleveranciers al langere tijd wordt omarmd. IBM en Sun Microsystems zijn daar voorbeelden van. Het bestandsformaat is sinds 2006 als open standaard geaccepteerd door de internationale standaardiseringsorganisatie ISO. Bij SP2 van Office 2007 kan ODF nu worden ingesteld als standaard bestandsformaat.

PDF (portable document format) is een ander formaat dat gebruikers al jaren veel gebruiken. ISO heeft dit type bestanden eind 2007 geformaliseerd tot open standaardformaat. Voordien was het eigendom van softwarebedrijf Adobe.

OOXML
De standaardisering van ODF en PDF was voor Microsoft aanleiding om een eigen open bestandsformaat te ontwikkelen: Office Open XML. OOXML werd na veel heisa uiteindelijk halverwege 2008 ook formeel geaccepteerd door de internationale standaardisatieorganisatie. Dit wekte veel wrevel onder voorstanders van open standaarden.

Het tweede servicepack voor Office 2007 bevat naast ODF- en PDF-ondersteuning nog andere uitbreidingen en verbeteringen. De website van Microsoft biedt een overzicht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2938346). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.