Managed hosting door True

ICT Venture steekt geld in Magensis

 

Handen schudden

Investeringsmaatschappij ICT Venture heeft een minderheidsbelang genomen in Magensis Software Solutions. Dit Nijmeegs softwarebedrijf levert het pakket Saywhen, waarmee klanten afspraken kunnen vastleggen met hun leveranciers. Voor ICT Venture - een TechnoPartner Seed Fund - is het de eerste investering.

ICT Venture betaalt 300.000 euro voor een minderheidsbelang in Magensis Software Solutions. Het extra kapitaal gebruikt de Nijmeegse softwareleverancier voor uitbreiding van het verkoopapparaat en de verdere productontwikkeling. Job Heimans, een van de oprichters van de investeringsmaatschappij, vertelt dat ICT Venture geld steekt in jonge Nederlandse softwarebedrijven die de potentie hebben om Europees (en later wellicht wereldwijd) te groeien.

Magensis is de ontwikkelaar van het software-as-a-service-(Saas)-pakket Saywhen. Hiermee kunnen consumenten via internet zelf bepalen hoe de afspraak met de leverancier er uit ziet: de ontvangstdatum en de tijd en locatie voor de bestelde goederen en/of diensten. Via sms en e-mail krijgt de consumenten herinneringen toegestuurd. "Het is een oplossing die voor consumenten en leveranciers aantrekkelijke voordelen biedt", zegt Heimans. De klanttevredenheid stijgt; de consument hoeft niet meer zo lang te wachten tot een monteur of besteller langskomt. Voor een leverancier kunnen er kostenbesparingen worden behaald: nu staat een medewerker regelmatig voor een gesloten deur en moet die op een ander moment terugkomen. Dat hoeft straks niet meer te gebeuren dankzij deze planningssoftware."

Proefproject
Gert-Jan Vaessen en Martin de Graaf zijn de directeuren/oprichters van het bedrijf uit Nijmegen, dat eind 2006 van start ging. Er werken inmiddels zeven man. "Zij hielden hun broek op met inkomsten uit detacheringsopdrachten", vertelt Heimans. "Daarmee financierden ze ook de ontwikkeling van de Saywhen-software. Met de steun van ICT Venture kunnen ze zich volledig richten op het uitbouwen van het product. " Momenteel loopt er een proefproject bij een groot nutsbedrijf, waarbij Saywhen wordt gebruikt voor het inplannen van monteurs.

Voor ICT Venture geldt Magensis als de eerste participatie. Het fonds is in de tweede helft van 2008 van start gegaan. Oprichters zijn naast Heimans (ex-Moniforce), Bob Jansen (ex-ELC) en Ron Vollebregt (ex-Interchain). "Jansen en Vollebregt waren 'informal investors' in Moniforce waar ik mede-eigenaar van was en dat eind 2007 aan Oracle is verkocht. Ik heb ze benaderd om met mij een nieuw fonds op te zetten. Zij hebben al ervaring opgedaan met tientallen participaties."


Waanidee
ICT Venture is een TechnoPartner Seed Fund. Dit houdt in dat het deelneemt aan een investeringsprogramma van het ministerie van Economische Zaken om Nederlandse technologiebedrijven te ondersteunen. "De overheid financiert 50 procent van de investering mee middels een renteloze lening. Deze hoeft alleen bij succes te worden afbetaald en loopt maximaal twaalf jaar." Om investeringspartners te selecteren organiseert EZ ieder een aanbesteding. "Voor software was het afgelopen jaar zo'n 12/13 miljoen euro beschikbaar. Daarvan hebben wij 1,6 miljoen gekregen, waarbij we zelf ook 1,6 miljoen euro inleggen. Ons budget is dus in totaal 3,2 miljoen euro."

Heimans verwacht dit jaar nog een of twee andere deelnemingen te kunnen aankondigen. De economische crisis schrikt hem niet af, in tegendeel. "Het aantal concurrenten is beperkt. Er zijn maar weinig partijen actief die over geld beschikken. Dus als je wilt investeren, heb je genoeg keuze. Bovendien hebben eigenaren minder last van waanideeën over de waarde van hun bedrijf. Die bedragen zijn een stuk realistischer geworden, waardoor je een normale prijs betaalt voor een belang."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2937987). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.