Managed hosting door True

'E-factureren enorm hard nodig'

 

Het was hoog tijd dat er plannen en afspraken gemaakt werden over e-factureren, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dinsdag ondertekende de overheid en het bedrijfsleven een convenant waarin vastgesteld staat dat ondernemers in 2010 minimaal tien procent van hun facturen aan overheden digitaal moet versturen. Uiteindelijk moet de hele wereld overstag, volgens VNO-NCW.

Een convenant voor e-factureren, waarin wordt afgesproken dat ondernemers in 2010 minimaal tien procent van hun facturen aan overheden digitaal moeten versturen, was "enorm hard nodig", volgens een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Naast de tien procent die voor 2010 gewenst is, moet het aantal elektronisch verwerkte facturen tussen nu en 2014 stijgen tot tachtig procent.

"Elektronisch factureren levert enorme besparingen op en dat is belangrijk", aldus de woordvoerder van VNO/NCW, een van de initiatiefnemers van het convenant e-factureren dat dinsdag ondertekend werd. "Het gaat om miljoenen die anders verspild worden. En door digitaal te factureren besparen bedrijven zichzelf een hoop administratieve rompslomp. En daar komen ondernemers toch al in om."

Extra onder de aandacht

Waarom er nu pas werk gemaakt is van e-factureren, kan VNO-NCW niet beantwoorden. "Het heeft best een tijd geduurd voordat alle partijen elkaar hebben kunnen vinden." Eerder al gaf staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken aan dat ondernemers in het MKB het e-factureren nog te ingewikkeld vinden. Het is de belangrijkste reden om in de toekomst de voordelen van e-factureren extra onder de aandacht te brengen.

Verder kijken dan Nederland

Net als de Nederlandse overheid kijkt ook VNO-NCW verder dan alleen Nederland. "De besparing kan oplopen tot ver in de miljarden euro´s, als de hele Europese Unie uiteindelijk overschakelt naar digitaal factureren", aldus de VNO-NCW-woordvoerder. Daarvoor is het belangrijk dat de Nederlandse overheid uiteindelijk afstapt van de Universal Business Language (UBL) standaard en over gaat op het UN/CEFACT-standaard. "Het is uiteindelijk wel het doel dat alle bedrijven in de hele wereld digitaal gaan factureren. Maar dat kan nog wel even duren."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2924825). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.