Managed hosting door True

Achtmaal opmerkelijk nieuws van telecombeurs

 

Van 16 tot 19 februari vond 's werelds grootste telecombeurs Mobile World Congress plaats in Barcelona. Tijdens de bijeenkomst, bezocht door ongeveer vijftigduizend mensen, werden enkele opmerkelijke nieuwtjes gepresenteerd.

Tijdens het Mobile World Congress 2009 in Barcelona werden enkele opvallende nieuwtjes gepresenteerd. De grootste telecomvakbeurs ter wereld werd georganiseerd in Barcelona en sluit vandaag zijn deuren.

Android-telefoons voor HTC en Huawei

Mobieltjesfabrikanten Huawei en HTC brengen elk een nieuwe smartphone uit die draait op het besturingssysteem Android. Voor het Taiwanese HTC is de ‘Magic' de opvolger van de G1, het allereerste toestel dat draait op het opensourceplatform. De fabrikant heeft een distributieovereenkomst gesloten met telecombedrijf Vodafone, maar voorlopig niet voor Nederland.

Huawei komt voor het eerst met een Android-telefoon. Het toestel, dat sprekend lijkt op de Apple iPhone, verschijnt na de zomer van 2009 op de markt. Andere telefoonfabrikanten, zoals Samsung, LG, Motorola en Sony Ericsson werken ook aan smartphones die draaien op Android.

Windows Mobile 6.5

Microsoft heeft een nieuwe versie van zijn besturingssysteem Windows Mobile gepresenteerd. Het nieuwe platform krijgt het versienummer 6.5 omdat het waarschijnlijk een tussenversie is voor een grotere release in 2010. Mobieltjesfabrikanten HTC en LG komen na de zomer van 2009 met smartphones die draaien op WiMo 6.5.

Belangrijkste visuele verandering betreft het bureaublad van het systeem. Windows Mobile 6.5 is gebouwd om te gebruiken op toestellen met een aanraakscherm. Het startscherm is daarvoor opgebouwd als honingraat, iets wat de navigatie volgens de fabrikant ten goede komt.

Acer komt met smartphones

Pc-fabrikant Acer heeft zijn allereerste vier smartphones gepresenteerd. Het is een logische stap na de overname van mobieltjesmaker E-Ten Information Systems, in 2008. Acer ziet veel potentie in de wereldwijde markt voor smartphones en mikt met de toestellen op gebruikers die niet tevreden zijn met de geluidskwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de huidige apparaten. Bovendien probeert het bedrijf in te haken op de trend van samensmelting tussen vaste en mobiele telefonie en internet.

Uniforme opladers vanaf 2012

Over enkele jaren kun je elke mobiele telefoon opladen met dezelfde oplader. Daartoe hebben de mobieljesfabrikanten Nokia, Samsung, LG, Motorola en Sony Ericsson besloten. Met de maatregel kan de productie van de laders halveren. Bovendien zouden de apparaten de helft minder stroom vreten. Het initiatief wordt ondersteund door een groot aantal telecombedrijven, zoals T-Mobile en Vodafone.

Alcatel-Lucent zoekt samenwerking voor LTE

Telecom- en netwerkleverancier Alcatel-Lucent zet vol in op de ontwikkeling van diensten voor de snelle mobiele internetverbinding LTE (long-term evolution). Het Frans-Amerikaanse bedrijf gaat daarvoor nauw samenwerken met Samsung, HP en enkele kleinere contentleveranciers. Met de samenwerking moet het aantal diensten die via LTE kunnen worden gebruikt op bijvoorbeeld mobiele telefoons en notebooks, in auto's en gamingapparatuur. Het samenwerkingsverband krijgt de naam 'ng Connect'.

Dell smartphone half bevestigd

Dell werkt waarschijnlijk achter de schermen hard aan een eigen smartphone. Hoewel de pc-fabrikant in alle toonaarden blijft ontkennen, is dit gerucht nu zo goed als bevestigd door een wat loslippige partner van het bedrijf. Ralph de la Vega, algemeen directeur van de Amerikaanse telecomaanbieder AT&T, sprak zijn mond voorbij tijdens zijn voordracht op het Mobile World Congress.

Hij sprak over het grote aantal mobieltjesfabrikanten dat zich toelegt op de productie van smartphones. "Dell heeft aangekondigd dat zij de smartphonemarkt op gaan." Dell heeft officieel echter nooit een aankondiging hierover gedaan. Achteraf beweert De la Vega dat hij verkeerd is geciteerd.

Samenwerking Nokia en Qualcomm

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia gaat samenwerken met het Amerikaanse Qualcomm. de partnerschap is opmerkelijk omdat de partijen tot voorkort in een juridische strijd waren verwikkeld over enkele technologiepatenten. Die vete werd beslecht door Nokia's besluit om de komende vijftien jaar royalties te betalen voor het gebruik van technologie die Qualcomm ontwikkelde op het gebied van gsm, edge, hsdpa, ofdm, cdma, wcdma, lte en WiMAX.

De bedrijven gaan gezamenlijk mobieltjes ontwikkelen die werken met snelle verbindingen die zijn gebaseerd op cdma. Dat is een netwerktechnologie die vooral in Noord-Amerika wordt gebruikt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2873397). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.