Managed hosting door True

'Kredietverzekeraars gijzelen IT'

 

Kredietverzekeraars spelen een te grote rol in de ict-markt, vindt Steven Bakker, CEO van BAS Group. Door consolidatie zijn er nog maar een paar verzekeraars overgebleven en hun kracht is volgens Bakker "buiten proporties".

De afgelopen jaren zijn veel kredietverzekeraars gefuseerd. Steven Bakker van BAS Group (BAS Distributie, MyCom en Vobis) vindt dat de grote verzekeraars die gevormd zijn de ict-markt gijzelen. "Atradius, Euler Hermes en Coface verzekeren samen de kredietwaardigheid van zeker 95 procent van de resellers. Hun taak is hetzelfde als die van banken: de geldstroom op gang houden. Maar het tegenovergestelde gebeurt nu. Doordat de verzekeraars limieten van resellers beperken of zelfs helemaal intrekken lopen de distributeurs omzet mis."

In november beoordeelde de grootste kredietverzekeraar op de Nederlandse markt, Atradius, de kredietwaardigheid van al haar debiteuren opnieuw. Veel resellers verloren hun kredietlimiet. Bakker rekent voor: "Als twintig van mijn klanten een kredietlimiet van tienduizend euro hebben en teruggezet worden naar nul, loop ik twee ton omzet mis. Soms lukt het een andere verzekeraar te vinden die mijn klanten wel wil verzekeren maar vaak ook niet."

Veel resellers hebben de afgelopen jaren een te hoge kredietlimiet gekregen, denkt Bakker. "Verzekeraars werden vergeleken en vaak werd gekozen voor degene die de hoogste limieten afgeeft. Nu steeds meer bedrijven failliet gaan krabben de verzekeraars zich achter de oren en verlagen hun limieten."

Volgens Bakker is er sprake van paniek onder de distributeurs. "Directies zijn nu fulltime bezig met de kredietverzekeringen. En dat terwijl we juist zaken zijn gaan doen via de verzekeraars omdat ze zakendoen eenvoudiger maakten. Als je het vergelijkt met de tijd en dus ook de kosten van zelf je "huiswerk" doen en voor iedere potentiële klant de kredietwaardigheid te onderzoeken, dan liggen de verzekeringspremies laag."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2808515). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Wat een onzin. Inderdaad, kredietverzekeraars hebben limieten teruggebracht. Waar het om gaat is dat beoordeeld wordt; wat is het risico om zaken te doen met deze klant obv vermogen en resultaten.

Van gijzeling is in mijn optiek helemaal geen sprake. Het is immers de keuze van de distributeur zelf om te werken met verzekeraars of niet en dat als zij het risico niet aandurven moet u als distributeur dan niet gewoon uw gezond verstand gebruiken....? Bakker zegt als voorbeeld dat hij twee ton omzet kwijt raakt. Waarom verstrekt hij die klanten dan zelf geen krediet? Juist ja.... Zelf uw gezond verstand gebruiken en oren en ogen goed open houden is dus het devies in plaats van wijzen naar een ander...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.