Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een conflict tussen KPN en Tele2 over het afhandelen van elkaars telefoonverkeer beëindigd. Het onlangs gepubliceerde vonnis verraadt de zoveelste frustratie over de moeizame verhouding tussen netwerkbeheerders. Lessen voor de toekomst?
Toen Versatel, de rechtsvoorganger van Tele2, in 1998 diensten via het vaste telefoonnetwerk van KPN wilde aanbieden werd er vanzelfsprekend een overeenkomst tussen de beide rivalen getekend over de interconnectiekosten. Zo werden ook afspraken gemaakt over verkeer afkomstig van mobiele aanbiers via het KPN netwerk aan eindgebruikers van Tele2. Tele2 bracht daarvoor een zogenoemd fixed terminating access-tarief (hierna: FTA-tarief) in rekening bij KPN, die dat weer doorrekende aan de mobiele aanbieders.
In juni 2007 wilde Tele2 dat tarief verhogen omdat het onder de kostprijs lag. Maar daar had KPN geen trek in. Toen de partijen er niet uitkwamen, werd een beroep op de OPTA gedaan. Die concludeerde dat KPN in zijn recht stond. Tele2 heeft beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, maar dat wees het beroep gisteren van de hand.
Woordvoerder Remco Meerstra zegt dat Tele2 teleurgesteld is over de uitspraak, maar wijst op de overweging van het college dat de kosten voor het doorgeven van verkeer van het vaste netwerk naar het mobiele netwerk interconnectietarieven eigenlijk te hoog zijn. "Onze tariefsvoorstel was niet meer dat een correctie daarop." Het college heeft de OPTA dan ook opgedragen om nieuwe tarieven vast te stellen.
Het is het het enige conflict rond de interconnectietarieven. In 2001 was KPN het ook al niet eens met de tarieven die Tele2 aan KPN berekende voor het gebruik van haar netwerk. KPN dreigde toen gesprekken niet door te geven. Het was blijkbaar de bedoeling om na Tele2 Mobiel ook bij de overige mobiele operators in Nederland lagere tarieven te bedingen, klaagde de toenmalige directeur Terry Aurik.
In oktober van dit jaar draaide het College van beroep voor het bedrijfsleven een besluit van de OPTA over lokale interconnectiekosten terug, nadat Tele2 bezwaar had gemaakt tegen de barrières die KPN opwierp om telefonie aan te bieden via zogenaamde lokale koppelingen. Daarmee had Tele2 volgens Meerstra aanzienlijke besparingen willen realiseren.
Overigens is Tele2 al enige tijd van plan om zich minder afhankelijk te maken van de infrastructuur van derden. Zo maakt Tele2 als virtuele mobiele operator noodgedwongen gebruik van het netwerk van KPN. Tele2 heeft daarom interesse heeft in de veiling van GSM licenties in 2010, ook al omdat de marges op het KPN netwerk niet interessant meer zijn. Daarnaast wil Tele2 meedoen met veiling van de 2,6GHz-band (WiMAX), waardoor via een eigen infrastructuur breedbanddiensten kunnen worden aangeboden.
Volgens Meestra zullen geschillen over interconnectie daarmee zeker niet van de baan zijn. "Zodra je gebruik maakt van elkaars netwerken, moeten er afspraken komen." Tele2 sluit deelname aan het nieuwe glasvezelnetwerk van KPN/Reggefiber overigens niet uit, maar alleen onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de OPTA de groothandelsprijzen bepaalt.
Lees ook