Managed hosting door True

Ondernemer verwacht minder groei in 2009

 

Nederlandse ict-ondernemers denken dat de omzetgroei het komend jaar daalt naar 2,5 procent. In april van dit jaar -- voor het doordringen van de kredietcrisis tot Nederland -- gingen zij nog uit van een omzetgroei in 2009 van 4,2 procent. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoeksrapport Eito van het Duitse analistenbureau Bitkom.

In april van dit jaar rekenden Nederlandse ict-ondernemers nog op een stabiele groei van de afzet in 2008 en 2009 van 4,2 procent. Inmiddels heeft de kredietcrisis de verwachtingen aardig getemperd. Ondernemers verwachten dat de omzetgroei in 2009 zal uitkomen op 2,5 procent, een daling met 1,5 procentpunt.

Deze cijfers zijn afkomstig uit het onderzoeksrapport Eito van het Duitse analistenbureau Bitkom. Dat peilt twee keer per jaar - in april en november - de stemming onder ondernemers in de ict-sector. Eito staat voor European Information Technology Observatory.

In Nederland houden vooral bedrijven in de softwaresector en dienstverlening rekening met gevolgen van de kredietcrisis, zegt Bitkom-directeur Thomas Mosch. “Aan het einde van dit jaar al een beetje, maar volgend jaar meer.” Ondernemers zijn niet bang dat de investeringen in software en diensten volledig opdrogen, maar de groei neemt af. De omzet uit de verkoop van hardware zal dit jaar voor veel bedrijven naar verwachting iets hoger uitkomen dan voorzien, maar in 2009 wordt rekening gehouden met een lichte daling.

Financiële crisis
De crisis wordt door ict-ondernemers volgens Mosch als hinderlijk ervaren, maar zij hebben het gevoel dat de sector gezond is. "Het is een financiële crisis, geen ict-crisis. De ict-ondernemers voelen zich meer een deel van de oplossing dan van het probleem." Hij ziet ook lichtpuntjes, bijvoorbeeld voor bedrijven die zich bezighouden met outsourcing. "Ict kan juist een rol spelen in het verkleinen van de problemen van de crisis.

De terugval in de omzetgroei is volgens Mosch wel aanleiding tot een nieuwe consolidatieslag in de ict-sector. "Kleinere ondernemingen zullen worden overgenomen en van de markt verdwijnen."
 

Europa
De Nederlandse verwachtingen lopen in de pas met die van de onderzoeksresultaten elders in Europa. Voor heel Europa is de gemiddelde omzetgroei voor het komende jaar gehalveerd van vier naar twee procent. In april hielden de Europese ict-ondernemers nog rekening met een lichte terugval van de omzetgroei van 4,1 naar 3,7 procent.

Nederland heeft in de Europese ict-markt een aandeel van zo'n vier procent. In totaal wordt er jaarlijks in Europa 652 miljard euro aan ict-producten en -diensten uitgegeven.

In Europa voorzien vooral dienstverleners rondom ict-projecten een terugval in omzetgroei in 2009. Ook bedrijven die afhankelijk zijn van softwarelicenties, bijvoorbeeld voor bedrijfssoftware zoals ERP, houden rekening met een terugval in 2009.

Telecom
Ondernemers in de telecom houden voor 2009 rekening met een terugval van de omzetgroei van 1,3 naar 0,3 procent. Hier speelt de kredietcrisis volgens onderzoeker Mosch echter een bescheiden rol. In de telecomsector staat de omzetgroei vooral onder druk door de maatregelen van Europese commissaris Viviane Reding, het overstappen door consumenten van vaste lijnen naar mobiele telefonie en de overstap van consumenten en bedrijven naar VoIP.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2786260). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.