Managed hosting door True

Vijf ondernemingen starten consortium mobiliteit

 

file

Vijf grote ondernemingen in Nederland hebben een consortium gevormd dat de mobiliteit gaat bevorderen.

Technologieconcern Siemens, telecommunicatie-, internet- en ICT-bedrijf KPN, ICT-dienstverlener Logica, Rabobank Nederland en bouwconcern Heijmans gaan samen oplossingen en diensten aanbieden die moeten leiden tot een efficiënter en effectiever reisgedrag van de regelmatige spitsrijder. Dit is het eerste consortium in Nederland waarin grote bedrijven hun denk- en daadkracht bundelen in het aanpakken van de fileproblemen in ons land.

De belangrijkste doelgroep van het consortium is de zakelijke automobilist. Het overgrote deel van de verkeersdruk wordt immers veroorzaakt door automobilisten die regelmatig in de spits rijden. Het gaat hierbij om woon-werk verkeer en zakelijke autoreizen. Het consortium gaat een reeks mobiliteitsdiensten aanbieden die de regelmatige spitsrijder moet bewegen om voortaan de file te mijden. Voorbeelden hiervan zijn het belonen van de automobilist die de spits mijdt, het geven van on-line informatie over beschikbare parkeerruimte en actuele overstapmogelijkheden naar het openbaar vervoer.

Het samenwerkingsverband gaat op maat gesneden regionale mobiliteitsdiensten leveren. Hierbij werkt het consortium nauw samen met de overheid en de werkgevers. De eerste activiteit is de kandidaatstelling voor de tender ‘Spitsmijden A15' in de regio Rotterdam. De doelstelling van het project is om tenminste vijf procent van de regelmatige spitsrijders in de regio Rotterdam te belonen wanneer zij de spits vermijden. Hiermee wordt de doorstroming op de A15 bevorderd. Automobilisten die deelnemen krijgen een startbedrag dat wordt afgewaardeerd zodra ze in de spits gaan rijden. Als ze de spits mijden wordt er niets afgeboekt en houden ze het resterende bedrag. De stadsregio Rotterdam is opdrachtgever van het project ‘Spitsmijden A15'. Dit is één van de mobiliteitsprojecten rond grote Nederlandse steden. Ook in een aantal andere stadsregio's, zoals Amsterdam en Den Haag worden soortgelijke initiatieven ontplooid.


Siemens, KPN, Logica, Rabobank Nederland en Heijmans trekken samen op bij de aanbesteding voor het project op de A15. De ondernemingen willen satelliettechnologie en geavanceerde computersystemen gebruiken. In het consortium leveren Siemens en Logica de apparatuur inclusief de software. KPN zorgt voor de verbindingen en het beheer van het systeem. De Rabobank regelt het betalingsverkeer, onder meer via de mobiele telefoon. Het ingenieursbureau van Heijmans brengt de verkeerskundige expertise in.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2757887). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.