Managed hosting door True

Vier nieuwe draadloze technologieën op stapel

 

Begin 2005 komen er vier nieuwe technologieën voor draadloze verbindingen op de markt die beloven dat toegang tot internet sneller, goedkoper en met een groter bereik mogelijk is.

Dat meldt het Amerikaanse dagblad USA Today. Van de vier nieuwe draadloze verbindingstechnologieën lijkt WiMax in het verste ontwikkelstadium te zijn, aldus de krant. WiMax wordt door zeventig bedrijven ontwikkeld, waaronder AT& T en Intel. In tegenstelling tot de huidige Wi-Fi hotspots, die een bereik hebben van 100 meter, zal een WiMax-station een bereik hebben van 45 kilometer. Hierdoor wordt de technologie gezien als een geduchte concurrent voor breedbandverbindingen via glasvezel of kabel. ‘Het doel id om te concurreren met kabel en DSL,’ Aldus Margaret LaBrecque, president van het WiMax Forum, een consortium dat opgezet werd om samenwerking met toekomsite WiMax-producten mogelijk te maken. ‘Met WiMax kan een internet service provider een draadloze verbinding opzetten tussen zichzelf en klanten en hen zodoende mer opties geven. Volgens LaBrecque zullen de eerste WiMax-diensten volgend jaar beschikbaar zijn en goedkoper aangeboden worden dan de gemiddelde maandkosten van kabel- of DSL-verbindingen.
Een nadeel van WiMax is dat het een zogenoemd ‘fixed access’-systeem is, wat betekent dat klanten een schotelantenne op hun huis of kantoor nodig hebben om het signal te ontvangen. Om dit probleem te omzeilen wordt er momenteel een uitbreiding voor WiMax ontwikkeld onder de naam 802.16e. Het doel van 802.16e is om consumenten te verbinden met internet terwijl zij ‘in beweging zijn’. Met andere woorden, het moet mogelijk zijn om in de trein e-mail te verzenden en ontvangen via een apparaat dat met een laptop verbonden wordt. Intel verwacht dat het in 2006 dergelijke apparaten op de markt zal brengen.
Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een uitbreiding van de huidige Wi-Fi-standaard van 802.11g naar 802.11n. Deze nieuwe standaard zal de snelheid van Wi-Fi-verbindingen 10 to 20 keer sneller maken. Beperkingen van kabel en DSL zal deze verbindingssnelheid niet mogelijk maken voor thuisgebruik, maar voor bedrijven betekent het misschien een einde van Ethernet-bekabeling door het kantoorgebouw. Het is nog onduidelijk wanneer 802.11n beschikbaar wordt, maar ontwikkelaars verwachten dat het ontwerp tegen het einde van dit jaar afgerond zal zijn.
Tot slot werkt een alliantie van processorfabrikanten onder aanvoering van Texas Instruments aan een standaard voor het verzenden van grote hoeveelheden data over korte afstanden. De technologie, die de naam ‘ultrawideband’ meekreeg is hoofdzakelijk bedoeld voor de verbindingen tussen computers, stereo’s en televisies in het huis. Wanneer ultrawideband medio 2005 op de markt komt kunnen gebruikers er ook MP3-bestanden draadloos mee versturen van de computer naar de stereo over een afstand van maximal 10 meter.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/263178). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.