Managed hosting door True

T-Systems kiest Cognizant als offshore-partner

 

T-Systems ziet af van de verkoop van zijn divisie System Integration. In plaats daarvan is het een alliantie aangegaan met het Amerikaans/Indiase Cognizant Technology Solutions. Die offshorespecialist levert de goedkope ontwikkelcapaciteit waarmee T-Systems voor grote klanten aantrekkelijker wil worden.

Bij de divisie System Integration van T-Systems werken bijna 16.000 mensen, waarvan zo'n 3000 offshoreontwikkelaars (in Nederland niet actief). De automatiseerder was op zoek naar een koper voor het bedrijf, maar kiest uiteindelijk voor samenwerking met een offshorespecialist. Cognizant - in Nederland samenwerkend met Ordina - is een Indiase automatiseerder die aan de Amerikaanse beurs genoteerd staat. De nieuwe alliantie beschikt op papier over 110.000 werknemers wereldwijd, waarvan 40.000 offshore. Wel stappen in het kader van deze strategische coalitie de 1150 werknemers van T-Systems in India over naar Cognizant.

Herzien

Reinhard Clemens, de nieuwe baas van T-Systems die de automatiseerder weer moet laten groeien, kondigde een aantal weken terug nog aan dat hij op zoek ging naar een koper voor de divisie System Integration. "Maatwerkontwikkeling moet men niet meer in Duitsland uitvoeren," stelde hij toen. Daar is hij nu deels van teruggekomen, wellicht door de dreiging van de vakbonden om te gaan staken bij een verkoop. Clemens wijst er wel op dat voor het eerst een Europese topautomatiseerder en een wereldwijde offshorepartij op grote schaal de handen ineen slaan.

Aanklampen

Christophe Châlons van adviesbureau PAC vindt Cognizant een goede keuze. Hij wijst erop dat het bedrijf naast Azië een sterke positie op de Amerikaanse markt bezit, daar waar T-Systems moeite heeft om aan te klampen. Door de samenwerking kunnen klanten als VW, Daimler of T-Mobile beter ondersteund worden in de Verenigde Staten. Bovendien past Cognizant door zijn sterk Amerikaanse aanwezigheid qua bedrijfscultuur beter bij T-Systems dan de Indiase offshorefirma's Tata, Infosys of Wipro, aldus Châlons.

Aanvullen

Voor Cognizant (55.000 employees, omzet 2 miljard dollar) is T-Systems (56.000 medewerkers, omzet 12 miljard euro) een aantrekkelijke partner vanwege zijn toppositie in Europa, een continent waar de offshorespecialist minder dominant aanwezig is dan in Noord-Amerika. Verder kennen de twee partijen weinig overlap in de marktsectoren die ze bedienen, dus ook daar hopen ze van elkaars klantenportfolio te profiteren. T-Systems is sterk in de publieke sector, automobielindustrie en telecom, terwijl Cognizant actief is in het financiële wezen (in Nederland de Rabobank), detailhandel, zorg en chemie.

Achterstand

Bij de divisie System Integration van T-Systems, de it-dochter van Deutsche Telekom, werken zo'n 3000 offshore-ontwikkelaars (waarvan 1150 in India). Op 16.000 werknemers is dat nog geen 20 procent. Volgens Châlons ligt het percentage offshore-arbeiders bij andere grote dienstverleners op zo'n 50 procent, dus T-Systems had een achterstand in te halen. Onder druk van grote klanten, die wilden profiteren van de lagere tarieven in India bij ontwikkeltrajecten, moest het bedrijf ook reageren. Maar, stelt de PAC-adviseur, een deel van het ontwikkelwerk zal bij grote it-projecten in Europa bij de divisie blijven plaatsvinden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2386803). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.