Managed hosting door True

Overname Yahoo! door Microsoft nog onzeker

 

Politici en privacy-activisten vrezen dat een overname van Yahoo door Microsoft leidt tot een 'duopolie' op internet. Mededingingsautoriteiten zouden daar een stokje voor kunnen steken.

Amerikaanse politici maken zich zorgen om de concurrentie op internet als Microsoft Yahoo! zou opslokken. Een commissie in het Amerikaanse Congres houdt volgende week een hoorzitting over de gevolgen van een mogelijke overname van Yahoo! door Microsoft. Parlementariërs gaan hierover verschillende experts uit de internetsector raadplegen.

Google-topman Eric Schmidt heeft Yahoo! zelfs al zijn hulp aangeboden, en al eerder zouden er gesprekken tussen beide bedrijven zijn geweest. Analisten speculeren ook dat de overname van Microsoft, dat vrijdag 45 miljard dollar bood op Yahoo, mogelijk wordt verboden door Amerikaanse en Europese toezichthouders op het gebied van mededinging.

Concurrentie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dit weekend al te overwegen om de concurrentie-problemen die aan de overname kleven te bestuderen. Telecomtoezichthouder FTC en de Europese Commissie onthouden zich nog van ommentaar. De FTC keurde in december wel de overname van online advertentiebedrijf DoubleClick door Google goed.

Niet alle analisten zien een mededingingsprobleem. Zo steldeMartijn Snoep, mededingingsadvocaat bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, dit weekend in het Financieele Dagblad dat Microsoft met een krachtenbundeling 'voorziet in meer innovatie'. "De positie van Yahoo! is zodanig verzwakt dat ze zonder de steun van een partij als Microsoft steeds verder zouden afglijden", beweert Snoep.

Privacy-bezwaren

Ook privacy-activisten vrezen dat de overname van Yahoo! door Microsoft zorgt voor een duopolie op internet, bestaande uit Microsoft en Google. Volgens The Electronic Privacy Information Center (EPIC) en The Center Digital Democracy (CDD) zorgt zo'n overname voor nadelige gevolgen voor de privacy van internetters.

Internetters krijgen minder zicht op wat er met hun gegevens gebeurt, vrezen de organisaties. EPIC en CCD gaan bezwaar maken tegen de overname bij de FTC.

'Murdoch wil ook bieden'

Intussen dook zaterdag het gerucht op dat ook News Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch voorbereidingen zou treffen voor een overnamebod op Yahoo!. De site Techcrunch meldde dat News Corp daarvoor had gebeld met diverse grote beleggingsfondsen, die ook afzonderlijk een bod zouden overwegen.

News Corp probeert een consortium met de fondsen op te zetten, schrijft Techcrunch maar vooralsnog lijkt dat nog niet tot resultaten te leiden. News Corp is onder meer eigenaar van Myspace, een van de meest bezochte sites ter wereld. Ook Comcast, Viacom en General Electric zouden in staat zijn een bod te doen op de internetportal. 

Yahoo! zelf meldt in een reactie een zelfstandig voortbestaan ook niet uit te sluiten. Het bedrijf bekijkt alle opties. Het 'evaluatieproces' kan nogal wat tijd in beslag nemen, stelde de Yahoo!-directie afgelopen weekend.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2332968). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.