Managed hosting door True

Kroes zet opnieuw aanval in tegen Microsoft

 

De Europese Commissie onderzoekt opnieuw of Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliepositie. De twee onderzoeken vinden plaats naar aanleiding van klachten van Opera en het European Committee for Interoperable Systems.

Eurocommissaris Neelie Kroes start twee nieuwe onderzoeken naar Microsoft. Opnieuw onderzoekt Kroes of de softwaregigant misbruik maakt van zijn marktpositie.

Eén onderzoek is na aanleiding van een klacht van Opera, maker van de Opera-browser. Opera vindt dat Microsoft zijn monopoliepositie uitbuit door de browser Internet Explorer te koppelen aan het Windows-besturingssysteem. Ook zou Microsoft zich niet houden aan webstandaarden.

Het tweede onderzoek vindt plaats na een klacht van het European Committee for Interoperable Systems (ECIS). Deze organisatie beschuldigt Microsoft ervan geen informatie beschikbaar te stellen over producten, als de Office suite en het .NET Framework. Hierdoor kunnen bedrijven geen producten maken die met deze Microsoft-producten werken.

Misbruik

De Europese Commissie en Kroes liggen al jaren met elkaar overhoop. Microsoft werd door de Europese Commissie in 2003 schuldig bevonden. Microsoft kreeg een boete opgelegd, moest Windows Media Player ontkoppelen van het besturingssysteem en moest informatie verstrekken over het besturingssysteem van servers zodat concurrenten programma's kunnen maken die er op aansluiten.

Deze informatie over het serverbesturingssysteem voldeed lange tijd niet aan de eisen van de Europese Commissie. Microsoft kreeg daarom een aanvullende boete van 280 miljoen euro opgelegd. De softwaremaker ging tegen de uitspraak in hoger beroep, maar zag daar vanaf, na een etentje van Microsoft-ceo Steve Ballmer met Kroes.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2285196). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.