Managed hosting door True

Sun en Oracle betreden volle virtualisatiemarkt

 

Oracle kondigde half november zijn eigen virtualisatiesoftware aan. Oracle VM is gebaseerd op Xen, net als de virtualisatiesoftware die Sun op dezelfde conferentie presenteerde.

Op de Oracle Open World-conferentie in San Francisco kondigde Oracle half november virtualisatiesoftware aan onder de naam Oracle VM. De software is gebaseerd op Xen, maar is geoptimaliseerd voor het draaien van Oracle-producten en is bovendien voorzien van een eigen managementinterface.
Oracle VM is gratis down te loaden vanaf edelivery.oracle.com/oraclevm. Voor ondersteuning betalen bedrijven 499 dollar per jaar voor een systeem met maximaal twee en 999 dollar voor systemen met meer dan twee processoren. Lucas Jellema, expertisemanager bij AMIS en lid van de Oracle gebruikersclub Holland (OGh): "Xen bestaat al langer. Oracle heeft er nu alleen hun sticker op gezet. Het voordeel hiervan voor datacenters en ASP-leveranciers is wel dat ze nu van Oracle een gecertificeerde oplossing krijgen die ondersteund wordt. Bovendien is Oracle VM goedkoper dan gelijkwaardige oplossingen van VMware (ESX). VMware is echter al veel verder doorontwikkeld."

Efficiëntieclaim
Wanneer klanten van Oracle-software andere virtualisatiesoftware draaien dan Oracle VM, geeft Oracle geen ondersteuning voor deze Oracle-software. Analisten verwachten dat dit Oracle-klanten zal ontmoedigen om Oracle-software binnen andere virtualisatieomgevingen te draaien dan Oracle VM. VMware opende in reactie hierop een website over scenario's voor het draaien van Oracle op ESX server.
Ook Oracles claim dat Oracle-software ‘drie keer zo efficiënt' draait op Oracle VM als op ‘bestaande servervirtualisatieproducten van andere leveranciers' kreeg kritiek. Katherine Egbert, analiste bij Jeffries Securities: "Efficiëntie verwijst in het algemeen naar de extra kosten die nodig zijn om een hypervisor te draaien op de fysieke hardware. [Een hypervisor is een virtualisatieplatform dat het mogelijk maakt om tegelijkertijd meer dan één besturingssysteem te draaien op één gastcomputer - red.]." Egbert verwacht niet dat Oracle VM efficiënter zal draaien dan het product waarop de virtualisatiesoftware gebaseerd is: Xen. Daarnaast wijst ze er fijntjes op dat de footprint van de nieuwste producten van VMware (release V13.5) veel bescheidener is geworden, doordat ‘de Linux-kernel naar het niveau van een centraal beheerde console (VirtualCenter 2.5) is verplaatst.'

Sun xVM
Ook Sun kondigde tijdens Oracle Open World zijn virtualisatieplatform aan. Sun xVM Ops Center en Sun xVM Server zullen de eerste producten zijn van een familie van xVM-producten. xVM Ops Center is een console waarmee gebruikers zowel de virtuele als fysieke componenten van hun it-omgeving kunnen beheren. xVM is een hypervisor voor Linux, Solaris en Windows. Sun brengt xVM uit onder de open source GPLv3-licentie en heeft een website voor ontwikkelaars opgezet onder www.openxvm.org. xVM is gebaseerd op het open source hypervisor Xen-project, net zoals Red Hat en Oracle VM dat zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2252471). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.